EUR 1.9558
USD 1.6711
CHF 1.8306
GBP 2.1628
CNY 2.4905
you tube
mobile version

Санирането приоритет в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Санирането приоритет в ЕС

mail06:30 | 14.10.2020прегледи 526 коментарикоментари 0


Темпото на обновяване и саниране на домовете и офисите през следващото десетилетие ще се усвои през следващото десетилетие, за да се спести повече енергия и да постигнат по-строгите климатични цели в рамките на обширната идея за зелено възстановяване и нискоемисионна икономика на Европейската комисия. Това е заложено в Стратегията на вълната за обновяване, която ще бъде представена от Европейската комисия в сряда.

Целта на документа е да очертае стъпки, необходими за ускоряване на обновяването на над 200 милиона съществуващи сгради - включително изолация и смяна на отоплително оборудване. Средствата предвидени за това са за близо 300 млрд. евро и ще са по програмата "Обновителната вълна" (Renovation Wave), става ясно от проектодокумента, с който разполага агенция "Блумбърг".

Според документа, сградите представляват повече от една трета от емисиите на парникови газове в ЕС и подобряването на тяхната енергийна ефективност е предпоставка Европа да постигне целта си за Зелената сделка и да стане първият в света климатично неутрален континент до средата на този век.

Комисията иска да увеличи средния процент на енергийно обновяване до 2% годишно до 2030 г. спрямо сегашните 1 на сто, става ясно от проекта. Това би означавало надграждане на 35 милиона сгради през следващите 10 години, ход, който не само ще бъде от полза за околната среда, но и ще създаде до 160 000 зелени работни места.

Инициативата ще бъде финансирана чрез програмата за икономическо възстановяване на ЕС и различни инструменти за подкрепа, включително стимули за частни инвестиции. Комисията иска да се съсредоточи върху намаляване на емисиите от отопление и охлаждане, справяне с "най-изтичащите" сгради и даване на приоритет на обновяването на обществени сгради, като училища или болници.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg