EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Ръст в одобрението за НАТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст в одобрението за НАТО

mail17:30 | 30.06.2020прегледи 229 коментарикоментари 0


През последните месеци българите не крият своята повишена тревожност и потребността си от повече сигурност. Принадлежността ни към ЕС, обаче, не се проблематизира в масовите оценки от началото на пандемията. Това не означава, че сънародниците ни са безкритични или пък, че не виждат проблеми в еврообщността. По-скоро е вярно това, че позитивните нагласи се запазват и заради очакванията за подкрепа от ЕС .

71% от участвалите в националното представително изследване на Екзакта от средата на юни заявяват, че одобряват членството на страната ни в Европейския съюз, а 19% не го одобряват. От края на 2019 г. досега не регистрираме съществена промяна в обществените нагласи към еврочленството на страната ни.  96% от избирателите на ГЕРБ одобряват членството на България в ЕС, а подкрепа за еврочленството декларират 49 на сто от избирателите на БСП. Сред привържениците на останалите партии одобрението за членството на България в ЕС е по-висок дял от регистрирания сред електората на социалистите. В София, където информираността на населението за предприетото от ЕС е по-висока, регистрираме критичност към Брюксел над средната за страната.

От края на миналата година досега с 4% нараства делът на българите, които одобряват членството на страната ни в НАТО. В средата на юни членството ни в НАТО е одобрявано от 60%, а 25% не го одобряват. Подобно на отношението към ЕС, най-слабо одобрение регистрираме сред избирателите на БСП – едва една трета одобряват членството ни в НАТО. През последната година регистрираме известна промяна в нагласите на привържениците на Обединените патриоти /ВМРО и НФСБ/. Те все по-често декларират позитивни нагласи към членството ни в ЕС и  НАТО. Участието им в управлението на страната „работи” за промяна на нагласите на електората им. Допълнителен стимул за този електорат са политиките на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Одобрявате ли или не одобрявате членството на България в Европейския съюз?

Одобрявате ли или не одобрявате членството на България в НАТО? Данните са от национално представително проучване на Екзакта, проведено в периода 6-13 юни, 2020 г. На квотен принцип (чрез стратифицирана извадка по пол, възраст и тип населено място) „face to face”са интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.


Тагове: ЕС, НАТО, одобрение
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 447