EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Румъния - таван на цената на газта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния - таван на цената на газта

mail16:31 | 27.12.2018прегледи 600 коментарикоментари 0


  ЕК предупреди Румъния, че одобреното извънредно постановление, предвиждащо поставяне на таван на цената на природния газ, може да застраши инвестициите и да забави офшорния добив на газ от Черно море, предаде агенция Медиафакс.
        "Румъния има голям потенциал да играе важна роля в развитието на европейския пазар на природния газ (...) В този контекст е изключително важно Румъния да развие необходимата инфраструктура и да приложи адекватна законодателна рамка", посочва комисията.
        "Неподходящите и деформирани намеси на пазара на природния газ може да застрашат инвестициите и да забавят развитието на офшорната продукция на газ от Черно море и същевеременно да ограничат развитието на значими проекти за сигурността на снабдяването и солидарността на ЕС, като например втората фаза от проекта БРУА (България-Румъния-Унгария-Австрия)", заяви говорителката на ЕК Наташа Берто.
         Преди дни румънското правителство одобри извънредно постановление, включващо редица икономически мерки, сред които допълнително облагане на банките, енергийните и телекомуникационните компании, таван на цените на природния газ до 2022 г. и други.
         Мерките, предложени от финансовия министър Еуджен Теодорович, целят да задържат бюджетния дефицит в рамките на определения от ЕС лимит от 3 процента от БВП, но според опонентите ще доведат до поскъпване на живота на румънците.
         Австрийският канцлер Себастиан Курц, който беше на посещение в Румъния, заяви, че австрийските компании може да се изтеглят от страната заради новите мерки, които според него може да доведат до загуба на работни места и увеличаване на цените, както и да отблъснат инвеститорите.
         Фискалните промени, които бяха криткувани от президента Клаус Йоханис, предизвикаха протести в редица румънски градове.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg