EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Росатом ще доставя ядрено гориво за Словакия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом ще доставя ядрено гориво за Словакия

mail07:40 | 13.06.2019прегледи 414 коментарикоментари 0


Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и словашката енергогенерираща компания Slovenské elektrárne a.s подписаха договори за доставка на ядрено гориво за атомните електроцентрали в Словакия за периода 2022-2026 година, с възможност за удължаване до 2030 г. Споразуменията са подготвени след като ТВЕЛ спечели публичен международен търг за осигуряване на гориво за словашките АЕЦ. Документите бяха подписани в Москва в присъствието на премиерите на Русия и Словакия Дмитрий Медведев и Петер Пелегрини.

Руското ядрено гориво ще се доставя за четирите действащи реактора ВВЕР-440 в АЕЦ „Бохунице“ и АЕЦ „Моховце“, както и за двата енергоблока на АЕЦ „Моховце“, които са във финална фаза на строителство.

Производството на атомна енергия с обща електрическа мощност от 1940 мегавата е основа на енергийната система на Словакия. Двата енергоблока на АЕЦ „Бохунице“ и двата енергоблока на АЕЦ „Моховце“ ежегодно произвеждат около 15 милиарда киловатчаса електроенергия, което е 55% от цялата електроенергия, изработвана в страната. Словакия е втората страна в света по дял на производство на атомна енергия в енергийния си баланс, като в близко бъдеще делът ѝ ще нарасне още повече, след въвеждането в експлоатация на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Моховце“.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg