EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Риби вегетарианци ще чистят водоемите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Риби вегетарианци ще чистят водоемите

mail14:03 | 12.10.2016прегледи 1524 коментарикоментари 0


Растителноядни риби ще превръщат водоемите в „пречиствателни станции“ по проект на Министерство на околната среда и водите в сътрудничество с български и чуждестранни изследователски институти.

Белият толстолоб например ограничава „цъфтежа“ на водата, защото се храни с микроскопичните водорасли, които го предизвикват. Белият амур изяжда останалата водна растителност и не допуска язовирите да обраснат напълно. Ако отглеждането на шаран се съчетае с растителноядни видове риба, язовирите се превръщат в своеобразни „пречиствателни станции“. Попадналият в тях азот и фосфор от селското стопанство и населени места, се усвоява от растенията и по хранителната верига достига до рибата, която се изнася от водоема като биологична продукция.

Рибите са важен биологичен индикатор за състоянието на водоемите и при тяхното отглеждане е необходимо да се поддържа добро качество на водата. В язовирите може да има замърсяване от различни източници – селско стопанство, населени места, промишленост. Целите на проекта FISHFARMING, са да даде по-точна оценка за натиска и въздействията върху водоемите със сладководно рибовъдство и да препоръча мерки за подобряване на екологичното  им  състояние.

Сладководното рибовъдство е важен стопански отрасъл, който осигурява значителна част от рибните ресурси за населението в България и може да отговаря на условията за екологично устойчиво производство.

Проектът е финансиран с 313 261 евро от програмата BG02 „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“. По него са предложени примерни технологични схеми за отглеждане на риба, с които се подобрява качеството на водата и се поддържат стопанските функции на язовирите, предназначени за напояване. В резултат от проекта ще се актуализира програмата от мерки във втория План за управление на речните басейни в Източнобеломорски район (2016-2021). Данните ще послужат и за предложения за нормативни промени при издаването на разрешителни за рибовъдни дейности. Проектът се изпълнява от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” в партньорство с Института по рибарство и аквакултури, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Международния изследователски институт Ставангер, Норвегия и Сдружение „Зелени Балкани”./Агрозона


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg