EUR 1.9558
USD 1.6230
CHF 1.7734
GBP 2.2664
CNY 2.4978
you tube
mobile version

Първата станция за зареждане на камиони

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Първата станция за зареждане на камиони

mail08:20 | 04.03.2021прегледи 1039 коментарикоментари 0


В Русе бе представена първата LNG станция за зареждане на камиони с втечнен природен газ. Инсталираната станция е част от стратегията на русенската компания Булмаркет за разширяване на достъпа и  използването на алтернативното гориво. Планира се инсталирането на мрежа от LNG станции, разположени на входно-изходни точки на страната – Русе, Видин, по пътя за Гърция, София, както и в района на Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. По този начин ще се свърже България с европейската мрежа от газозарядни станции за LNG.

Природният газ е нисковъглеродно гориво и отделя почти нулеви емисии. Използването на природния газ при транспорта носи изключително големи екологични и икономически ползи.   Не случайно LNG играе ключова роля в енергийната система на ЕС и ще бъде от голямо значение за прехода към бъдеще с ниски въглеродни емисии. Затова развиването на  LNG инфраструктура е изключително важно за България, за да се постигне диверсификация и сигурност  на енергийната система, конкурентност на транспортния сектор.

„Ние притежаваме единствената в страната LNG станция за зареждане, която е изградена на територията на терминала за съхранение на LNG до пристанището на Русе (с обем от 1000 куб. метра втечнен природен газ). Мястото в момента е доста неудобно за зареждане на цели тежкотоварни композиции и затова се взе решение тя да бъде преместена. До лятото ще бъде инсталирана и ще работи на публично и подходящо за тежкотоварни композиции място, на основната пътна артерия към границата с Румъния“, сподели Пламен Вутов - Управител на "Булмаркет Си Ен Джи" ЕООД.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg