EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Премиерът Борисов инспектира жп обекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Премиерът Борисов инспектира жп обекти

mail13:24 | 11.06.2019прегледи 401 коментарикоментари 0


Полагането на нов железен път по отсечката София-Елин Пелин инспектира министър-председателят Бойко Борисов, съобщи пресслужбата на кабинета.
Железопътната отсечка София-Елин Пелин е част от жп линията София-Пловдив. С изграждането на този и другите участъци ще се постигне намаляване на времето за пътуване между София и Пловдив до 1 час и 10 минути. Също така ще се създаде възможност придвижването на хората от крайградските зони към София и обратно да се поеме от жп транспорт в тясна връзка с градския транспорт, основно метрото. Това ще даде удобна алтернатива на над 3000 човека от Елин Пелин, Казичене, Искър и др., които ежедневно пътуват с автомобилите си към София, уточняват от правителствената пресслужба.
При изпълнението на проекта ще бъдат реконструирани шест моста, ще се премахнат прелези и на тяхно място ще се построят 17 нови надлези и подлези. В шест гари ще се модернизират пероните за улеснен достъп на гражданите и лицата с намалена подвижност. Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лв., от които 113 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС и 20 млн. лв. национално съфинансиране, допълниха от МС.
В строителството на трасето са ангажирани 6-7000 души, е казал транспортния министър Росен Желязков. След завършването на отсечката влаковете по нея ще се движат със 160-200 км/ч. В този програмен период се работи по рехабилитацията на 30 жп гари, се посочва още в съобщението.

---------------------------

По-късно министър-председателят  инспектира жп отсечката Пазарджик - Пловдив и състоянието на новата гара в града.
    Трасето и сградата са обновени по проект "Модернизация на железопътния участък Септември - Пловдив - част от трансевропейската железопътна мрежа" на ОП "Транспорт". Проектирането и изграждането на системите за сигнализация в участъка Септември - Пловдив и телекомуникации София - Пловдив е извършено в периода 2013-2016 г.
    След като инспектира новопостроената гара, министър-председателят отпътува за Пловдив със специално подготвена влакова композиция, като застана лично на командното табло на локомотива. При пътуването той наблюдава състоянието на трасето до Пловдив на специални дисплеи.
 Министър-председателят направи оглед на приемното здание на гара Пазарджик, съобщи пресслужбата на кабинета. Тя е финансирана по ОП "Транспорт" на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС.
   Гара Пазарджик е завършена за 9 месеца в периода януари - септември 2014 г. Преди началото на проекта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно. След модернизацията на гарата и на жп отсечката Септември - Пловдив броят на пътниците е нараснал на 260 000 души, допълниха от МС.
  От гара Пазарджик премиерът Борисов се е качил на влак, с който премина по трасе за скоростно движение, изградено по европейските стандарти за проектиране на скоростни линии за пътнически превози.

-----------------

Борисов посети и намиращия се в близост до жп гара Тодор Каблешков Интермодален терминал Пловдив /ИМТ/. ИМТ - Пловдив, е даван за пример за най-успешното публично-частно партньорство в България, като обемът на товарите през последната година надвишава трафик прогнозите по проекта. Към момента се обработват около 40 000 TEU (товарни контейнери) годишно, а пълен капацитет на работа се очаква да бъде достигнат през 2020 г. Дневно се обработват 1,5-2 влака в посока от и към Турция, допълниха от МС.
   ИМТ - Пловдив, създава условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт и по този начин подобрява интермодалността в югоизточния регион на ЕС. Чрез проекта се създават оптимални условия за подобряване на екологичната обстановка в страната, подпомага се транспортния и логистичен сектор, което дава сериозен тласък в общото икономическо развитие на регионално и национално ниво.
   Проектът е финансиран по ОП "Транспорт" с обща стойност 11,9 млн. лв., от които 2,1 млн. безвъзмездна помощ от ЕС. Изграден е в периода май 2015 - март 2017 г., а през декември 2017 г. е отдаден на концесия, посочиха от МС.
  Терминалът се намира до жп гара Тодор Каблешков, която е част от железопътен възел Пловдив, и е разположена на магистралната жп линия София - Пловдив. Върху площ от 71 450 кв. м са изградени терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил и обратно, площадка за складиране на контейнерите, площ за повредени контейнери и техника, специални места за хладилни товарни единици, административна сграда за обслужване на клиентите, площи за митнически контрол и митнически склад, зона за обслужване на мобилната техника на терминала, паркинги за товарни и леки автомобили и контролно-пропускателен пункт, пише в съобщението.

------------------

„Правителството продължава приоритетно с инвестиционната програма в жп транспортната инфраструктура. Влакът пести енергия, представлява 100 процента екологично чист транспорт и ще се спести трафик от стотици хиляди тонове товари“. Това каза Борисов по време на инспекцията на ремонтите и строителните работи по проектите от Трансевропейската транспортна мрежа (ТЕН-Т).

Общо 400 км железопътна инфраструктура ще бъде модернизирана по проектите, които той инспектира днес заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министъра на финансите Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. „Важно е хората да видят свършеното. Ние работим здраво“, заяви министър-председателят.

С инвестициите в националната жп инфраструктура ще се облекчи трафикът по магистралите. Премиерът Бойко Борисов даде пример с данните от натовареността по магистрала „Тракия“ - на националния празник трафикът е бил 53 000 автомобила, а в последния от почивните дни около 24 май – 57 000 автомобила“.

В района на гара Белозем министър-председателят направи оглед на извършените строителни дейности в отсечката Скутаре-Оризово. Тя е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, фаза2“. В този участък са напълно подновени 28 км. жп линия. Изградени са шумозащитни и предпазни стени в гара Маноле и Белозем и едно пешеходно пресичане с осигурен достъп за лица с намалена подвижност. Контактната мрежа е изцяло нова.

„Последните дни видяхме пълна подкрепа на президента. Всичко, което правим, той го промотира съответно в Словения и в Санкт Петербург“, отбеляза министър-председателят Борисов и изтъкна изграждането на интерконекторите и магистралите. „Съжалявам, че върна закона за предварителното отчуждение, защото всичко това, което говоря, ако го няма този закон, няма да бъде построено, поне следващите 15-20 години. Но да речем, че някой го е подвел“, добави премиерът.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg