EUR 1.9558
USD 1.6624
CHF 1.8175
GBP 2.1651
CNY 2.3806
you tube
mobile version

Преброяване на земеделските стопанства

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Преброяване на земеделските стопанства

mail19:15 | 14.02.2020прегледи 789 коментарикоментари 0


От 1 септември у нас започва преброяване на земеделските стопанства. Производителите ще попълват данните предимно онлайн, като обаче ще има и анкетьори по фермите. Това съобщи на среща със земеделски производители и експерти в Хасково зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов. От 1 до 18 септември ще тече попълването на електронния формуляр, а анкетите на терен за събиране на информация ще се извършват от 19 септември до 19 декември.
Зам.-министър Иванов посочи, че се намираме във важен преходен период. От догодина започва новият програмен период, по промените в който още текат преговори между държавите - членки на ЕС, припомни той. България е изпратила най-добрите си експерти, които да отстояват нашите интереси на тези преговори, подчерта още зам.-министърът.
По думите му се очаква през новия програмен период да се доразвиват вече работещите мерки, а специално внимание да бъде отделено към младите фермери, за които са предназначени 2 процента от директните плащания.
Според изнесени на срещата данни, в Хасковска област аграрният сектор дава 9 на сто от общата брутна добавена стойност сред икономическите отрасли. Над 60 на сто от ползваната земеделска земя е обработваема. Делът на зърнените и маслодайни култури е 77 процента, а основните насаждения са слънчоглед и пшеница. В областта са и 8 процента от трайните насаждения в страната - лозя и технически култури. В сферата на животновъдството ръст от 66 на сто от 2014 година досега отбелязва отглеждането на биволи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg