EUR 1.9558
USD 1.6230
CHF 1.7734
GBP 2.2664
CNY 2.4978
you tube
mobile version

Портал за лесно търсенето на нови пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Портал за лесно търсенето на нови пазари

mail16:11 | 24.02.2021прегледи 983 коментарикоментари 0


Асоциацията на световните търговски центрове /WTCA/ представи, съвместно с партньорите си от Международния център за търговия The Global Trade Helpdesk (GTH) - онлайн портал, разработен от няколко международни организации, включително Комисията на ООН за търговия и развитие /UNCTAD/ и Световната търговска организация /WTO/, който улеснява търсенето на нови пазари за фирмите и по-специално за микро, малки и средни предприятия.

Порталът интегрира търговска и бизнес информация /от над 15 международни източника/ в един безплатен и лесен за ползване онлайн инструмент.

Глобалната търговия през 2020 г. бележи общ спад от 15%. Някои региони се представят по-добре от други – например Азия регистрира 2% растеж на износа за същия период. За Европа промените са в отрицателна посока – 2% износ, -3 % внос. Но за Южна и Централна Америка спадът в търговията е над 20%. Тези промени налагат стратегическа пазарна диверсификация, с цел избягване рисковете в различните региони.

Въпреки мрачните очаквания за миналата година в сянката на пандемия търговията в световен мащаб се раздвижи през четвъртото тримесечие.

Влиянието на кризата засегна особено силно някои сектори: енергетика, транспорт и транспортни средства. Обособените повсеместни мерки за сигурност и дистанция доведоха до повишаване търсенето и предлагането на текстилни изделия включително маски. В глобален мащаб се наблюдават промени в поведението на потребителите – за работа от вкъщи, повече търсене и консумация на еко продукти, спортни продукти и др.

Въведените през 2020 г. временни ограничения в търговския поток – забрана за внос / износ на конкретни чувствителни стоки продължават и през настоящата година.

Основната цел на онлайн портала  The Global Trade Helpdesk (GTH) е да подава актуална информация на фирмите и да ги ориентира в условията за търговия към момента. Информацията в него позволява оценка колко икономически атрактивен е определен пазар, големина, експортен потенциал, мита, такси и изисквания при внос/износ. Има насочващи данни по отношение запазване на интелектуалните права в конкретната страна, както и бизнес каталог с потенциални партньори.

Порталът може да се използва на английски, френски, испански, руски и арабски език.

Източник: БТПП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg