EUR 1.9558
USD 1.6760
CHF 1.8083
GBP 2.1610
CNY 2.4598
you tube
mobile version

Помощ за туроператорите до седмици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Помощ за туроператорите до седмици

mail06:31 | 15.09.2020прегледи 302 коментарикоментари 0


Министерството на туризма е готово с документацията за подпомагането на туроператорите с 10 млн. лв. и е изпратена за одобрение от управляващия орган на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност 2014-2020”, заяви за TravelNews вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Според нея веднага след одобрението се предвижда да бъде качена в ИСУН и на сайта на министерството, а компаниите ще могат да кандидатстват. Вероятно това ще се случи в рамките на една или две седмици. Процедурата е изцяло съгласувана и одобрена от браншовите организации на туроператорите и туристическите агенти, подчерта Николова. Засега тя не уточни какви документи ще се изискват с оглед, че все пак трябва да бъдат одобрени от управляващия орган на ОПИК. Но допълни, че е изцяло опростена и без субективизъм, с ясни критерии с цел бързо да бъдат усвоени средствата.

Марияна Николова категорично отбеляза, че всеки сам може да попълни документите и няма изискване за ползване на консултантски услуги или юристи. По думите и такива посредници вече са атакували туроператорите, за което е сигналирирана от браншовите организации. За целта от министерството е изпратено писмо до тях да информират членовете си, че няма да има възможност да се ползват услугите на консултанти. Това означава, че подобни разходи няма да бъдат признавани по програмата.

За помощта ще могат да кандидатстват всички регистрирани около 3000 туроператори и туристически агенти в България. Предоставените средства от Оперативната програма ще бъдат в размер на 10 млн. лв., а крайните получатели ще са микро, малки и средни предприятия, регистрирани като туроператори и/или туристически агенти по Закона за туризма. Средствата по помощта ще финансират дейности, необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат на епидемиологичния взрив от COVID-19. 

Допустими ще бъдат разходи, извършени за покриване на текущите нужди на кандидатите и за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на  предоставяната туроператорска/турагентска услуга, като задължително трябва да бъдат извършени след 01.02.2020 г. и до крайната дата на изпълнение на проекта. Проектните предложения ще могат да бъдат подавани чрез ИСУН не по-рано от 5 календарни дни след оповестяване на условията за кандидатстване. По процедурата ще бъде без значение редът на подаване, тъй като средствата от 10 млн. лв. ще се разпределят пропорционално спрямо броя одобрени проекти на база реализирания общ оборот на всяко едно предприятие.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg