EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Перник очаква нови инвеститори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Перник очаква нови инвеститори

mail15:10 | 22.10.2018прегледи 662 коментарикоментари 0


Перник се готви и очаква нови инвеститори, заяви в интервю за БТА кметът Вяра Церовска. Тя припомни, че общината е подписала меморандум с национална компания "Индустриални зони" за съвместни действия относно изграждане на индустриална зона в кв. "Караманица" на площ 300 дка. Вече е създадено общинско дружество, което ще апортира земя в предстоящ договор с държавната компания, на която се разчита за осигуряване на средства.

Безусловно ще има интерес, ние сме разположени на удобна територия, близо до София, така че бързо ще се запълнят немногото декари, които имаме, смята Церовска. По думите й в града вече има доста предприятия, които са малки и са пръснати навсякъде. Някои от тях са на високо европейско ниво. Дребните инвеститори и близостта до София са факторите, допринасящи за ниския ръст на безработица в Перник, смята Церовска. 

Тежкото финансово състояние продължава да тежи като воденичен камък на шията на общината, чиито задължeния към днешна дата възлизат на 32 млн. лв. Ежедневно плащаме 20 процента на НАП от всички приходи на общината за борчове, натрупани в периода от 2009 г. до 2014 г., каза Церовска. Тя признава, че много улици и в общинският център, и в селата, не са пипани последните 30 години. Финансовите ангажименти и оздравителният план обаче ни държат здраво и правим само това, което е във възможностите ни, посочи кметът на Перник. 

Церовска съобщи, че железопътният участък София - Перник - Гюешево е в напреднал етап на проектиране и реализацията му е сред основните приоритети в сектора. При изграждането на третия лъч на софийското метро е предвидена нова интермодална спирка на жп линията до Перник с подземната железница. Тя ще осигури лесна връзка на град Перник до всяка точка от столицата. Транспортните проекти, които се реализират в последните години, ще утвърдят Перник като модерен и развит град, с възможности за мобилност и заетост на своите граждани в подобрена икономическа и екологична среда, заяви Церовска.

Перник прави втори опит за разкриване на филиал на висше специализирано училище за обществено здраве. Болницата в града е с нужната акредитация, в нея студентите спокойно могат да практикуват и да се научат на всички основни медицински процедури, подчерта кметът. 

Като подарък за празника на града перничани получиха дългоочаквания парк на предизвикателствата и четири обновени зони в централния градски парк. Площадките са оборудвани със съвременни атрактивни уреди. Местата за отдих, разходка, спортуване, за разговори и изяви са доста приветливи и ще донесат удоволствие на всички - жители и гости на града, ученици, на всяка възрастова група, убедена е кметът на Перник Вяра Церовска.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg