EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Перник осъмна с голямо слънце на кръстовище

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Перник осъмна с голямо слънце на кръстовище

mail06:35 | 09.10.2017прегледи 6428 коментарикоментари 0


20 доброволци от 5 европейски страни изрисуваха кръговото кръстовище на булевард “Юрий Гагарин” и улица “Бучински път”. В акцията се използва боя, която пада лесно, бързо и е изцяло от екологичен произход — съдържа куркума, червен пипер, лимон, тебешир и вода. Тя е напълно безвредна за автомобилите, пътната настилка и околната среда.

Инициативата е част от кампанията на “Грийнпийс” за насърчаване на възобновяемата енергия и подобряване качеството на въздуха. Визията на организацията е възобновяемата енергия да бъде достъпна за граждани, домакинства и общности. Те ще могат да се включат в енергийната система и така да се превърнат от консуматори в активни участници, които индивидуално или колективно произвеждат, съхраняват и продават енергия. Перник има неразривна връзка с енергийното развитие на страната. Ето защо и изборът за място в България, където за първи път ще се направи акция с такива мащаби, пада върху него.

Като част от глобалната визия за бъдеще на енергийната система, “Грийнпийс“- България води кампания за насърчаване на възобновяемите енергийни източници като алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива и за активното участие на гражданите в този процес.

Енергийните граждани са активни потребители на енергия, включително физически лица, нестопански организации, публични организации и малки предприятия, които не само използват, а също произвеждат и продават енергия от възобновяеми източници. Това може да става както индивидуално, така и колективно – чрез кооперации или сдружения. Те могат да допринесат много за енергийната ефективност и управлението на енергийната система като предоставят гъвкавост в отговор на търсенето.

Гражданите могат да се включат в кампанията като изпратят послание към министъра на енергетиката и всички европейски лидери на адрес https://act.greenpeace.org/page/14365/action/1.

Петицията е естествено продължение на кампанията със слънцето. С нея хората  заявяват, че бъдещето е на енергийната независимост и електричеството от възобновяеми източници, които не вредят на здравето на хората.

Между 4 и 9 октомври огромни слънца изгряват в публичните пространства в европейски градове от Перник до Прага. Те носят важно послание за континента и планетата — каузата им е да напомнят на лидерите в Европа, че е време да превърнат думите в дела и да тръгнат към по-активно въвеждане на възобновяемите източници на енергия.

Историята на слънцата започна на преговорите за климата през 2015 г. в Париж, където природозащитната организация нарисува първото в кръговото около Триумфалната арка, за да подкрепи използването на 100% възобновяема енергия. Тогава правителствата по света обещаха да положат усилия за ограничаване на повишаването на температурата до 1,5 градуса.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg