EUR 1.9558
USD 1.7264
CHF 1.8304
GBP 2.1746
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Пазарите на акции в САЩ и Япония са надценени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарите на акции в САЩ и Япония са надценени

mail08:40 | 22.10.2019прегледи 744 коментарикоментари 0


Глобалната среда на ниски лихви създаде от страна на инвеститорите търсене на по-висока доходност, което доведе до превишени оценки на рискови активи, включително на американските пазари на акции, според доклад на Международния валутен фонд.

"Пазарите на акции изглежда са надценени в Япония и Съединените щати", посочи МВФ в последния си доклад "Глобална финансова стабилност", предаде Ройтерс. Когато пазарите имат превишени оценки, това увеличава възможността за резки внезапни корекции, предупреди фондът.

МВФ също така заяви, че инвеститорите изглежда вярват, че Федералният резерв на САЩ и другите централни банки ще реагират бързо на евентуално рязко затягане на финансовите условия, което, според тях, "косвено осигурява застраховка срещу значителни спадове на цените на акциите“.

Вярата в спасителни мерки на централните банки позволява на инвеститорите да пренебрегнат напрежението около международната търговска политика и несигурността относно глобалните икономически перспективи, смята МВФ.

От април насам цените на акциите в САЩ са се увеличили въпреки факта, че фундаментално-базираните оценки са спаднали поради по-голяма несигурност относно бъдещите приходи на компаниите, се посочва в доклада.

В същото време Международният валутен фонд засили предупрежденията си за пазара на корпоративен дълг, тъй като инвеститорите търсят по-голям възвръщаемост в по-рискови активи след скорошното намаляване на лихвите от централните банки.

МВФ, чиято редовна годишна есенна среща със Световната банка започва във Вашингтон по-късно тази седмица, също така предупреди, че основните двигатели на рискове в посока надолу на световната икономика остават продължаващото търговско напрежение и политическата несигурност.

Голямо геополитическо събитие, като излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без двустранно споразумение, може да предизвика рязко затягане на финансовите условия, предупреди фондът в доклада си "Глобална финансова стабилност".

МВФ изразяваше и в миналото загриженост за високите нива на рисковия корпоративен дълг. В сряда обаче фондът посочи, че опитите на централните банки в световен мащаб да намалят лихвените проценти за борба с непосредствените икономически рискове изострят ситуацията, което води до "тревожни" нива на дълга с лошо кредитно качество и увеличаване на финансовите уязвимости в средносрочен план.

Международният валутен фонд предупреди, че 40% от целият корпоративен дълг в големите икономики може да се счита за "застрашен" при нов глобален икономически спад, надвишавайки по този начин нивата, наблюдавани по време на последната глобална финансова криза през 2008 - 2009 година.

Фондът също така предупреди, че инвеститорите могат да се окажат "прекалено самодоволни" по отношение на рисковете от понижение в края на настоящия икономически цикъл. Ден по-рано МВФ намали прогнозата си за глобалния растеж през 2019 година до най-ниското ниво от последната финансова криза.

Според МВФ евентуален глобален икономически спад, който да бъде дори наполовина от този, предизвикан от последната финансова криза, ще доведе до това, че цели 19 трлн. долара корпоративен дълг ще бъде "изложен на риск" - дефиниция на фонда за фирмите, чиито приходи не биха покрили разходите за обслужване на лихвите по техните натрупани дългове.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg