EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Опитна станция по земеделие в Изт.Родопи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Опитна станция по земеделие в Изт.Родопи

mail09:05 | 04.08.2020прегледи 269 коментарикоментари 0


На Опитното поле на Опитната станция по земеделие в Източните Родопи (ОСЗИР) –Кърджали се проведе информационен семинар на тема „Култивиране на бял риган в Източните Родопи”. Това бе поредната инициатива на учени от структурата на Селскостопанска академия и експерти от Националната Служба Съвети в Земеделието (НССЗ) непосредствено и практически на терен в полза на земеделските стопани . 

Организатори на семинара бяха областният офис на Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) в Кърджали в партньорство с Института по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) - Казанлък и Опитната станция по земеделие в Кърджали, които са към Селскостопанска академия. 

Лекторът на семинара доц. Станко Станев от ИРЕМК – Казанлък запозна земеделските стопани с основните изисквания за създаването и отглеждането на насаждения от бял риган, както и с някои съществуващи проблеми при преработката на хербата за масло и реализацията на суровината. 

На дошлите в опитното поле на Опитната станция по земеделие - Кърджали земеделски производители бяха представени сортове и популации бял риган, които са селекция на ИРЕМК, както и местни популации на културата от района на Източните Родопи. 

Опитното насаждение е създадено през 2019 г. по съвместен проект на ИРЕМК – Казанлък и ОСЗИР – Кърджали на тема „Агроекологично изпитване на сортове и популации от бял риган (Origanum vulgare subsp. hirtum (Link) Ieswaart) в условията на Източните Родопи“, информираха домакините.

Като част от програмата на семинара експерт от териториалния офис на НССЗ представи на земеделските стопани изискванията и възможностите за подпомагане на земеделските производители по подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства по Тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства по ПРСР 2014-2020 г.


 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg