EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

ОИСР очаква по-слаба рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ОИСР очаква по-слаба рецесия

mail08:09 | 17.09.2020прегледи 156 коментарикоментари 0


Световната икономика изглежда се възстановява от коронавирусната криза по-бързо, отколкото се смяташе само преди няколко месеца, благодарение на подобряване на икономическите перспективи за Китай и САЩ, заяви Организацията за икономически сътрудничество и развитие.

Според ОИСР световната икономика е на път да се свие 4,5% тази година, след като през юни организацията прогнозира още по-драматичен спад от 6 на сто. Но дори да се оправдаят новите прогнози, това би представлявало безпрецедентно свиване на глобалната икономика в най-новата история.

При условие, че разпространението на коронавируса не излезе извън контрол, световната икономика ще се върне към растеж през следващата година, като ОИСР очаква глобалния БВП да се увеличи през 2021 г. с 5% при юнска прогноза за повишение с 5,2 на сто.

Базираната в Париж организация обаче предупреди, че по-силно възраждане на коронавирусните инфекции или по-строги мерки за тяхното овладяване биха могли да отрежат 2 до 3 процентни пункта от заложните за 2201 година прогнози.

ОИСР отбеляза, че прогнозите ѝ се основават на предположението, че локалните вирусни огнища ще продължат и ще бъдат овладявани чрез местни действия, а не посредством въвеждане на блокада на национално ниво в дадена страна. Предполага се също така, че ваксината срещу Covid-19 няма да бъде широко достъпна до края на следващата година.

ОИСР заяви, че действията на правителствата и централните банки в подкрепа на доходите на домакинствата и компаниите са помогнали за предотвратяване на по-лош икономически спад и следователно трябва да останат в сила, тъй като продължат да се повяват епизодично корнавирусни огнища.

Подобрените от ОИСР икономически перспектива за тази година обаче прикрива големи разлики между водещите икономики, като САЩ, Китай и Европа се представят по-добре, отколкото бяха опасенията преди време, докато Индия, Мексико и Южна Африка могат да се справят по-зле, тъй като се борят да ограничат коронавируса.

Като първата страна, която преживя коронавирусната епидемия и успя бързо да контролира разпространението, ОИСР очаква Китай да бъде единствената държава от групата на Г-20, която през тази година да отбележи икономически растеж от 1,8% спрямо прогнозата от юни за спад с 2,6 на сто. Очаква се догодина китайската икономика да нарасне с 8 на сто.

Междувременно най-голямата икономика в света, тази на САЩ, се очаква да отбележи свиване с 3,8% през настоящата година, което би било далеч по-ограничено от прогнозираният от ОИСР през юни спад със 7,3 на сто. За следващата година се очаква БВП на САЩ да нарасне с 4 на сто.

За еврозоната се очаква спад на БВП през настоящата година със 7,9%, последван от растеж с 5,1% през 2021 г.

За Япония ОИСР прогнозира понижение с 5,8% за тази година и повишение с 1,5% догодина, а за Великобритания - спад на БВП с цели 10,1% през 2020 г., последван от отскок със 7,6% през 20201 година./Източник: БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg