EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Общинските такси в съда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общинските такси в съда

mail09:40 | 09.08.2011прегледи 710 коментарикоментари 0


Гражданска инициатива "Справедливост" ще атакува пред съда цялостната Наредба от 2006 г. за определяне на общинските такси и услуги в София. Това каза председателят на организацията Иван Груйкин.С тази наредба, според гражданската инициатива, незаконно се определя такса смет за фирми, за административни и технически услуги, включително и таксите за строителни разрешения, които в момента, според тях, се определят абсолютно незаконно. В тази наредба са и таксите за детски градини, таксите за купуване на гробища.
Жалба пред Софийския административен съд от организацията ще подадат, позовавайки се на мотивите на съда от миналата седмица, че Столичната община (СО) незаконно определя размера на такса смет според данъчната оценка на имотите, а не според количеството изхвърлен боклук от всяко семейство.
От организацията посочиха, че няма как хората да не знаят дали таксите ще намалеят, ако те не се определят по законовия начин. Иван Груйкин, обаче, се надява, че всички такси ще бъдат по-ниски, "но с колко - ще преценим, когато размерът им е съобразен с цената за административния разход за всяка услуга.  От гражданска инициатива "Справедливост" заявиха, че не е важно дали ще намалее таксата, важно е тя да е справедлива. Въпросът е чисто политически – ние ли зависим от политиците или те от нас. "Може би ако по друг начин се определя такса смет в София, футболният отбор ЦСКА може би ще има друг спонсор", каза Иван Груйкин.  От ГИ "Справедливост" казаха още, че смяна на модела на изчисление на такса смет ще стимулира разделното събиране на отпадъци. Ако и ВАС окончателно потвърди незаконността на таксата, то в срок от 3 месеца Столична община трябва да каже занапред как ще се определя таксата и да се произнесе по въпроса какво ще се прави с надвзетите такси. Иван Груйкин обясни, че той лично не би платил нещо, което досега е начислено от общината, очаквайки решението на ВАС.
 


Тагове: такси, съд, общини
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg