EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

Общини:Перник, Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Общини:Перник, Бургас

mail13:10 | 07.01.2021прегледи 289 коментарикоментари 0


Започва преместването на всички 600 000 книги на РБ "П. К. Яворов" в новата сграда на ул. "Св. св. Кирил и Методий". Това е целият фонд на библиотеката, които ще бъде събран на едно място. Досега те се помещаваха в 4 различни сгради.

В уютните вътрешни пространства вече са подредени десетки стелажи и удобна мебелировка. Обособени са зони за деца, тинейджъри и възрастни.

Предвидени са  помещения за експозиционни площи, рецепция с информационен пункт, детски отдел и интерактивна зала,  зала за образователни курсове и зона за детско творчество. Обособен е отдел заемане на книги за дома и възрастни, административни отдели, конферентна зала с капацитет 76 места, където ще  могат да се представят и постановки на Кукления театър.

Библиотеката ще заложи максимално на  актуалните технологии, които се използват в най-съвременните библиотеки по света. Сред новите и интересни  неща, с които ще изненада своите посетители е Z Space стена с образователни модули, интерактивен магичен под  FUNTRONIC, LED видеостена с професионални дисплеи, бърза дигитална заявка на заглавие, прахосмукачка и две  стационарни машини за почистване на изданията, пясъчна кутия по физическа география, образователно- игрови център, автоматична система за инвентаризация.

 За удобство на читателите ще бъде поставена работна станция за самообслужвне на читатели, която наподобява на банкомат. Там всеки читател, който желае да си върне книгите сам, без да се налага да  изчаква да бъде обслужен. В библиотеката ще има и 3 D принтер и копирен център.

За да се гарантира добрият вид и чистота на книгите , освен че ще бъдат съхранявани в просторни хранилища с много удобства, изданията ще бъдат почиствани на специална стационарна машина и  подвижна прахосмукачка.

Ако някой недобросъвестен посетител реши да си тръгне с  книга, веднага ще се задейства детектора на кражби  RFID, който идентифицира кода на всяка книга, притежание на библиотеката. 

Новата модерна библиотека разполага с голяма тераса с много  зелени кътове, която ще бъде използвана като лятна градина.

Напълно оборудвано е и хранилището в приземния етаж - там хиляди книги ще се съхраняват в специални подвижни стелажи - компактоси. Хранилищата и другите помещения ще бъдат обезопасени със специфична пожарогасителна система - газова инсталация, която вече е инсталирана.

-------------------------

Община Перник очаква 10 795 000 лв. приходи от управление и разпореждане с имоти общинска собственост,съобщиха от администрацията. По 3 млн. лв. постъпления са заложени от продажба на сгради и земя.
От учредяване на ограничени вещни права, според разчетите в общинската хазна трябва да влязат 2 080 000 лв.
Прогнозите сочат и 1,1 млн. лв. приходи от концесии, както и още 1 млн. лв. от продажба на общински жилища.
От наеми на помещения администрацията е заложила 670 000 лв., от наем на земя - 625 000 лв. Общо планираните приходи от управление на имоти са 1,615 млн. лв.
На концесия чрез открита процедура и публично-частно партньорство ще бъдат отдадени минералната вода в кв. "Бела вода", почивната станция на общината в с. Рударци, хижа "Кралев дол", язовир "Рашовец" и терен в Перник за изграждане на многофункционална спортна площадка. За продажба са предвидени 82 терена, седем сгради и десет общински жилища. Ограничени вещни права ще бъдат учредени върху 24 имота.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg