EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Ново проучване на ЕК за ОСП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново проучване на ЕК за ОСП

mail11:25 | 09.07.2024прегледи 392 коментарикоментари 0


Ново проучване, публикувано от ЕК, подчертава значителното въздействие на Общата селскостопанска политика (ОСП) при посрещането на нуждите и справянето с действията, определени в Дългосрочната визия за селските райони. То също така оценява ролята на други фондове на ЕС, насочени към селските райони (2014-2020): Европейският фонд за регионално развитие/Кохезионен фонд, Европейският социален фонд, Европейският фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР), както и национални фондове. Проучването показва, че наличието на цялостна стратегия за селските райони помага на страните от ЕС ефективно да насочват финансирането на ОСП към тях и да отговарят на нуждите на селските общности.

ЕК се ангажира да подкрепя всички селски райони и отдалечени региони, а в повечето страни от ЕС подкрепата за отдалечени и ограничени селски региони идва предимно от ОСП.

Проучването показва, че между 2014-2022 г. ОСП е отпуснала 8,6 милиарда евро за подкрепа на несвързани със земеделието дейности в селските райони. Това демонстрира ролята на ОСП не само в подкрепа на фермерите и селското стопанство, но и в укрепването на други предприятия и общности в селските райони.

Подкрепата от ОСП може например да инвестира в изграждането на  нови обществени пътища и в прилагането на решения за възобновяема енергия или  превръщането на изоставени къщи в обществени центрове. По същия начин ОСП е помогнала за създаването на пространства, предлагащи дигитални услуги на селските общности, предоставяйки възможности за провеждане на обучения, спортни събития, представления или местни училищни събирания.

Местните селски власти също получават финансиране от ЕС, за да  дигитализират дейността си, да подобрят достъпа до услуги, да популяризират екологичното съзнание и да подкрепят стартиращи фирми в селските райони при разработването на иновативни технологии . Всеки успешен проект подобрява условията на живот в селските райони и достъпа до услуги, като пряко допринася за създаването на жизнени местни общности.

Най-ефективната подкрепа се основава на подходи на местно ниво и на проекти в малък мащаб. 

В това отношение подходът LEADER предоставя малки, но въздействащи проекти и е допринесъл за създаването на почти 60 000 работни места и повече от 2500 местни инициативни групи (МИГ), обхващащи селско население от 170 милиона души. Той също така е насочен специално към райони, които са в неравностойно икономическо положение, периферни или отдалечени, или където живеят уязвими общности. 

Проучването признава, че нуждите на селските райони стават все по-сложни и неговите заключения препоръчват възприемането на холистични политически подходи за още по-добро насочване на ОСП и други фондове на ЕС в селските райони в бъдеще.

Контекст

Селските райони на ЕС покриват 83 на сто от територията на ЕС. Развитието на селските райони е "вторият стълб" на Общата селскостопанска политика (ОСП), укрепвайки "първия стълб" от подпомагане на доходите и пазарни мерки чрез укрепване на социалната, екологичната и икономическата устойчивост на селските райони. През програмния период 2014-2020 г. ОСП е съфинансирала програми за развитие на селските райони, изпълнявани на регионално ниво или на ниво държава от ЕС в целия Съюз.

В ОСП 2023-27 г. страните от ЕС са създали различни интервенции, включително свързани със селското стопанство и необвързани с площта инициативи като инвестиции, сътрудничество и обмен на знания, в своите стратегически планове за ОСП, за да отговорят на своите разнообразни нужди. През 2021 г. Европейската комисия представи  дългосрочната си визия за селските райони на ЕС, като идентифицира предизвикателствата и опасенията, пред които са изправени, както и многобройните възможности, с които разполагат.

Подробни статистически данни и анализи за селските райони на ЕС, обхващащи икономически, социални и екологични аспекти, са достъпни в Обсерваторията на селските райони на ЕС. Възможностите за финансиране могат да бъдат намерени чрез инструментариума за селските райони.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg