EUR 1.9558
USD 1.6564
CHF 1.8081
GBP 2.1930
CNY 2.5040
you tube
mobile version

Ново обслужване "на едно гише"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ново обслужване "на едно гише"

mail19:07 | 30.10.2020прегледи 284 коментарикоментари 0


Европейската комисия предложи нова инициатива, която ще помогне на различните органи, участващи в митническото оформяне на стоките, да обменят по-лесно електронната информация, подадена от търговците. Търговците пък ще могат да подават само веднъж информацията, необходима за вноса или износа на стоки. Така наречената „среда на ЕС за митническо обслужване на едно гише“ има за цел да засили сътрудничеството и координацията между различните органи, за да се улесни автоматичната проверка на немитническите формалности, приложими за стоките, които влизат или излизат от ЕС.

Целта на обслужването на едно гише е да се цифровизират и рационализират процесите, така че в крайна сметка предприятията да не трябва да подават документи до няколко органа чрез различни портали. Днешното предложение е първият конкретен резултат от неотдавна приетия план за действие за преминаване към следващото ниво на митническия съюз. С него се поставя началото на амбициозен проект за модернизиране на граничния контрол през следващото десетилетие, за да се улесни търговията, да се повиши безопасността, да се подобрят проверките за съответствие и да се намали административната тежест за дружествата.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на икономиката, заяви: Цифровизацията, глобализацията и променящият се характер на търговията пораждат както рискове, така и възможности, когато става въпрос за стоки, преминаващи границите на ЕС. За да се справят с тези предизвикателства, митническите и другите компетентни органи трябва да действат единно, като прилагат цялостен подход към многобройните проверки и процедури, необходими за гладкото и безопасно протичане на търговията. Днешното предложение е първата стъпка към една интегрирана митническа среда без документи на хартиен носител и към по-добро сътрудничество между всички органи по външните ни граници. Призовавам всички държави членки да дадат своя принос за превръщането му в истински успех.

Всяка година митническият съюз улеснява търговията на стоки на стойност над 3,5 трилиона евро. Ефикасното митническо оформяне и контрол са от съществено значение за гладкото протичане на търговията, като същевременно защитават гражданите, предприятията и околната среда на ЕС. Кризата с коронавируса подчерта колко е важно да има гъвкави, но стабилни митнически процеси, като това ще придобива все по-голямо значение с непрекъснатото нарастване на търговските обеми и появата на нови предизвикателства, свързани с цифровизацията и електронната търговия, като например нови форми на измами.

Към момента изискваните формалности на външните граници на ЕС често включват много различни органи от различни области на политиката, като здравеопазване и безопасност, опазване на околната среда, селско стопанство, рибарство, културно наследство, надзор на пазара и съответствие на продуктите. В резултат на това предприятията трябва да предоставят информация на няколко различни органа, всеки със свой собствен портал и процедури. Това е обременително и времеемко за търговците и намалява капацитета на органите да действат съвместно в борбата с рисковете.

Предложението е първата стъпка към създаването на цифрова рамка за засилено сътрудничество между всички органи на границата чрез единно обслужване на едно гише. Обслужването на едно гише ще даде възможност на предприятията и търговците да предоставят данни чрез един-единствен портал само в една държава членка, като по този начин ще се намалят дублирането, времето и разходите. Впоследствие митническите и другите органи ще могат съвместно да използват тези данни, което ще позволи прилагането на един напълно координиран подход към оформянето на стоките и ще даде по-ясен поглед на равнището на ЕС върху стоките, влизащи или излизащи от ЕС. 

Това е амбициозен проект, който ще доведе до значителни инвестиции както на равнището на ЕС, така и на равнището на държавите членки, за да бъде изцяло изпълнен през следващото десетилетие. Комисията ще подкрепя държавите членки в тази подготовка, когато това е възможно, включително чрез финансиране от Механизма за възстановяване и устойчивост, за да им позволи да се възползват в пълна степен от дългосрочните ползи от обслужването на едно гише. 

Контекст

ЕС е най-големият търговски блок в света, чийто дял от световната търговия възлиза на 15 %. През 2018 г. са обработени почти 343 милиона митнически декларации от над 2 000 митнически учреждения, които са събрали мита на стойност 25,3 милиарда евро.

Обслужването на едно гише е част от новия план за действие за митническия съюз, в който се определят редица мерки, целящи да направят митниците на ЕС по-интелигентни, по-иновативни и по-ефективни през следващите четири години. В своите политически насоки председателят Фон дер Лайен обяви планове за интегриран европейски подход към управлението на риска в областта на митниците, който подкрепя ефективния контрол от страна на държавите — членки на ЕС. Благодарение на мерките митническият съюз ще бъде заздравен и ще се подобри способността му да събира приходите на ЕС и да защитава сигурността, здравето и просперитета на гражданите и предприятията на ЕС.

Източник: ЕК


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg