EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Новите метростанции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Новите метростанции

mail10:00 | 22.07.2012прегледи 9141 коментарикоментари 0


Данаил Алеков

Строителството на втори метродиаметър на софийското метро е пред завършване, а повечето станции вече са напълно готови. Това показват снимките, които Димитър Андонов и Боби Кирилов от forum.gtsofia.info изпратиха за EconomyNews.bg.
След като през април Бойко Борисов откри предсрочно двете метростанции - „Младост” 3 и „Цариградско шосе” в присъствието на Херман ван Ромпой, другия месец предстои откриването на целия лъч по втори метродиаметър. Очаква се това да стане на 31 август в присъствието на президента на ЕК Жозе Мануел Барозу.
От снимките се вижда, че някои от метростанциите са истински архитектурни произведения – „Лъвов мост”, НДК и „Европейски съюз” (бившата станция „Свети Наум”, преименувана през юни от Столична община).
Всички нови станции са със странични перони и дължина 104 м., а строените през 80-те години НДК и „Европейски съюз” са със островни перони. Общо са изградени 13 км тунели. Очаква се с пускането на новия лъч от метрото столичани да спестят 130 000 часа, парниковите газове да бъдат със 70 000 тона по-малко, а шума да намалее с 20%. Освен това ще бъде пуснат и първият подземен паркинг със секция за автомобили с газови уредби при метростанция „Бели Дунав” с капацитет 480 коли.


Тагове: метро, снимки
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg