EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Наложен запор на Прокопиев за 199 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Наложен запор на Прокопиев за 199 млн.лв.

mail07:10 | 13.12.2017прегледи 11049 коментарикоментари 0


Наложен е запор по бъдещ иск върху имущество на Иво Прокопиев и съпругата му Галя Прокопиева за 199 051 065 лв. вследствие на обоснованото предположение, че имуществото е придобито незаконно, обяви председателят на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев, цитиран от в. Труд. Запорът по искане на КОНПИ е наложен от Бургаския окръжен съд на 21 ноември.

150 736 000 лв. от общата сума на запора са средства, получени от продажбата на „Каолин“. Комисията се е върнала до 1999 г. и е установила множество нарушения при приватизацията на дружеството. Затова КОНПИ счита, че парите от продажбата са придобити по незаконен път.

Останалата част от сумата е за 32% от луксозна къща на Прокопиев в Созопол, вноски и дивиденти от фирмите „Алфа финанс холдинг“ АД, „Солар про холдинг“ АД и „Алфа енерджи холдинг“ ЕАД и дарения на фондация „Граждански медии“.

Четирима юристи и седем икономисти са работили по проверката от януари. През това време от КОНПИ смятат, че е изтекла информация, защото Прокопиев започнал да закрива свои офшорки в Кипър.

Имаше натиск над комисията чрез медийни публикации. В редица интервюта проверяваното лице с множествено манипулативни твърдения се опита да наложи натиск, посочи Пламен Георгиев.

Като физическо лице несъответствието за Иво Прокопиев е за 14 милиона лева, като от комисията са изследвали движенията по банкови сметки.

Той има три месеца да докаже, че имуществото е придобито със законни доходи.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg