EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

МФ предлага промени на ЗДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МФ предлага промени на ЗДДС

mail07:20 | 20.05.2016прегледи 2351 коментарикоментари 0


Радикална промяна на Закона за ДДС предлага Министерството на финансите свързана с търговията с горива. От ведомството на Владислав Горанов са публикували проект на промяна в нормативната уредба в тази област. Предложенията се правят “във връзка с предотвратяване на възможностите за злоупотреби чрез ефективна превенция и борба с данъчните измами в областта на данък върху добавената стойност”, уточняват от МФ. От информацията на финансовото ведомство става ясно, че има тенденция на нарастване на щетите за бюджета при прилагане на схемата за “намаляване на данъчните задължения чрез непълно отчитане на приходи от продажби на горива” от задължени лица, осъществяващи търговска дейност. Според данъчните през 2013 г. бюджетът е загубил 55 млн. лв. от неотчитане на пълния обем приходи от търговия с горива. През 2014 г. сумата възлиза на 99 млн. лв., а през 2015 г. на 109 млн. лв. “Данъчните измами с ДДС са едни от най-сложните социално-икономически негативни явления, които оказват изключително отрицателно въздействие върху икономиката на страната. Тези незаконни действия лишават бюджета от значителни по размер приходи, като едновременно с това оказват негативно влияние върху пазарната среда и конкуренцията, икономическото развитие и инвестициите, подкопавайки реалната икономическа дейност”, гласят част от мотивите към ЗИД на ЗДДС. Със законопроекта се предлага механизъм, съгласно който, при осъществяване на търговия с течни горива, лицата задължително да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция за срок една година пред компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, допълват от МФ. Задължението за предоставяне на обезпечение ще възниква, когато регистрирано по ЗДДС лице за текущия данъчен период е извършило облагаеми доставки на течни горива с обща стойност на данъчните основи по доставките над 25 хил. лв., вътреобщностно придобиване на течни горива с обща стойност на данъчните основи на придобиванията над 25 хил. лв. или освобождава течни горива за потребление по чл. 20 от Закона за акцизите и данъчните складове на стойност над 25 хил. лв., става ясно от проектопромените. Режимът ще се прилага по отношение на търговците с течни горива, които са рискови, като следва да се отбележи, че най-рискови са вложителите в данъчните складове (66,3% от броя на вложителите в данъчни складове през 2015 г. се идентифицират като рискови лица), както и лица, посредници в търговията с течни горива. “Механизмът представлява и предпазна мярка за коректните икономически оператори от случайни сделки с некоректни доставчици на течни горива, участващи в схеми за данъчни измами, като ще способства и за предотвратяване на възможността за упражняване на право на данъчен кредит за доставки, по които доставчикът не се е разчел с бюджета”, допълват от МФ.

Коментар

Цената на горивата няма да се увеличи заради новите мерки срещу ДДС измамите с течни горива, заяви за "Хоризонт" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Аз не смятам, че ще има някакъв сериозен ефект върху цената на горивата в страната. Дали ще изчезнат фирми, не може да се каже, но ако изчистването на пазара води до изчезването на кухи фирми, то това никак не би било лошо...

Светослав Бенчев е категоричен, че мярката, предлагана от финансовото министерство, е правилна и тя ще удари фирми, които са в сивия сектор:

Фиктивен износ на стоки. Вкарват горива, например от други страни-членки на ЕС, те изчезват някъде на територията на страната чрез прехвърляния или просто фиктивно се изнасят и се реализират на някакви обекти, незаконни, на територията на страната.

/източник:БГНЕС, БНР

 

 

 


Тагове: ЗДДС, промяна, РФ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg