EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

МОСВ отмени изграждането на ВЕЦ в Рила

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МОСВ отмени изграждането на ВЕЦ в Рила

mail13:12 | 02.03.2017прегледи 904 коментарикоментари 0


Министерството на околната среда и водите отмени разрешителното за изграждане на спорната водноелектрическа централа "Енерджи -Говедарци" в подножието на Рила.
Срещу него жалби подадоха местни хора, Риболовен клуб „Балканка“ и WWF България.
Централата попада в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия. Тя вече изпрати България на Съда на Европейския съюз заради упоритото забавяне на българското правителство с „Рила-Буфер“.
ВЕЦ-ът е предвиден на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби, като главочът – вид опазван в рамките на европейската мрежа Натура 2000. Разминавания в координатите, посочени в разрешителното, правеха твърде вероятно засягането, както на Национален парк „Рила“, така и на питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София.
Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“ изрази задоволство от решението на министерството.
Куманов посочи, че сега на ход е Басейнова дирекция-Плевен и изказа надежда, че тя ще вземе правилното решение и ще откаже да издаде ново разрешително, което отново би било незаконосъобразно. Експертът добави, че за съжаление подобни нарушения се откриват в разрешителните не само на бъдещи, но и на вече действащи ВЕЦ-ове. Според него не е имало случай, организацията му да извърши проверка и да не открие нередности. Риболовните клубове и неправителствените организации обаче нямат капацитета да проверяват всички разрешителни и затова е важно Министерството на околната среда и водите да започне да върши тази работа, без непременно да очаква да бъде сезирано, посочи още Куманов. 

Въпреки отмененото разрешително по Закона за водите, централата продължава да има действащо разрешително за строеж.
Възложител на проекта  е "Агроинженеринг - 90" ЕООД", собственост на Васил Златев, бивш дългогодишен градоначалник на Правец. Същата фирма има редица проекти за ВЕЦ в софийска област, а неотдавна нашумя с това, че заведе дело  за стотици хиляди левове пропуснати ползи срещу общинското ВиК на Ботевград.  Припомняме че миналата година водното ниво на яз. Бебреш, от който черпи вода едноименния ВЕЦ на Златев, спадна критично и населени места минаха на режим на водата, а централата бе принудена да спре.  Сега спорът дали водата е трябвало да се ползва за битово водоснабдяване, или за производство на ток ще се гледа от съда. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg