EUR 1.9558
USD 1.6452
CHF 1.7764
GBP 2.2569
CNY 2.5096
you tube
mobile version

Мобилност по виенски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мобилност по виенски

mail09:08 | 01.03.2021прегледи 965 коментарикоментари 0


Колелото остава любимо превозно средство на виенчани

В ежедневието на голяма част от хората, което се състоеше и продължава да се състои от работа вкъщи, дистанционно обучение и локдаун, много традиционни маршрути са отпаднали, намалели са разстоянията и са се променили предпочитанията към вида транспорт. През 2020 г. виенчани избраха по-често ходенето пеша и карането на колело. Въпреки че броят на пътуванията из града намалява в абсолютно измерение, монтираните електронни броячи на велосипедистите във Виена показват, че в сравнение с 2019 г. техният брой през 2020 г. се е увеличил с 12 процента. Това означава, че делът на велосипедистите в т.нар. модален сплит се е увеличил от 7 на 9 процента.

Все повече хора предпочитат да ходят пеша 

Увеличението на дела на пешеходците е още по-значително. Още преди пандемията ходенето беше популярен начин за придвижване сред виенчани и 82 процента от тях казват, че обичат да ходят пеша. През 2020 г. жителите на австрийската столица се движеха даже по-често пеша и над една трета от придвижванията миналата година е ставало именно пеша. Делът на ходенето пеша през 2020 г. е бил 37 процента, а през 2019 г. - 28 процента.

Виена е мегаполис, но и град на късите разстояния. Ежедневните излизания на пазар или разходка често се правят пеша. По време на пандемията виенчани са били по-често на път из кварталите си, което обяснява големия дял на ходенето пеша. Разходките в близост до дома бяха сред основните забавления през миналата година и виенчани обикаляха из града си повече от всякога пеша.  

Както и през 2019 г., делът на използването на леки автомобили е 27 процента, докато при пътуванията с общественият транспорт се забелязва рязък спад. През 2019 г. техният дял беше 38 процента, а през 2020 г. намаля до 27 процента.

Виена продължава да насърчава колоезденето и ходенето пеша. От една страна, това е принос в борбата с климатичните промени, а от друга страна, колоезденето и ходенето пеша разнообразяват ежедневието на хората. Промяната на начина на живот по време на пандемия показа, че този вид движение е напълно конкурентен вариант и начин за подобряване на физическото, а и на психическото здраве.

Прессъобщение на Ойроком-ПР София, снимка: © Mobilitätsagentur/Christian Fürthner

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg