EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Металите трайно поевтиняват + българският отговор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Металите трайно поевтиняват + българският отговор

mail10:35 | 19.01.2016прегледи 1986 коментарикоментари 0


Продължава низходящия тренд на цените на металите на световните стокови борси, коментира Българска минно-геоложка камара. Тук се включват метални руди като мед, олово, цинк, злато, сребро. Наблюдава се пореден етап на започналия през 2012 г. спад, който се дължи преди всичко на забавящата ход икономика на Китай.  Само за последната година цените на основните метали намаляха с около 30%. През последните седмици част от големите световни лидери в добива като „Рио Тинто“, „Англо Американ“ и „Гленкор” обявиха редица мерки за преодоляване на ситуацията, като спират мощности и съкращават до две трети от работните места, ограничават инвестициите, а стойността на компаниите се обезценява. Например, безпрецедентно замразяване на дейности и на съкращаване на 85 000 работни места предприе „Англо Американ“, което е около 2/3 от всички наети в минните компании на групата.

Ето как според БМГК българските компании реагират: „Българските компании са приели политики и свързани с тях мерки, които да гарантират оперативното осигуряване на производството, както и да осигурят запазването на пазарни дялове и стратегическите отношения с клиенти и доставчици.

Следвайки цикъла на световните пазарни цени, компаниите инвестират изключително много средства в периоди на добри цени, като реинвестират почти цялата си печалба за подмяна, модернизация и подобрения на машини и съоръжения и оптимизация на технологичните процеси, в минно-техническото и минно-технологичното състояние на самите рудници, и, внедряване на научни разработки и иновации. Резултатите са намаление на производствената себестойност, от една страна, а от друга - осигуряване на устойчивост на компаниите при кризи от различен характер. В периоди на неблагоприятни пазарни цени, ръководствата на българските дружествата преоценяват необходимостта от планираните стратегически инвестиции. Те или се отлагат, или се преструктурират и изпълняват на части. Всички дружества задължително правят преглед на разходите във всички звена и направления и ги оптимизират.”

Факти за българската минерално-суровинна индустрия:

 4% ÷ 5%  от БВП;

Около 25 000 работни места - пряко заети;

Около 120 000  работни места - обслужващи добивната индустрия;

40% от електроенергията на база твърди горива;

0,9% от територията на страната е отдадена на концесия за добив (при средно 1% за ЕС).

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg