EUR 1.9558
USD 1.6499
CHF 1.8160
GBP 2.1668
CNY 2.3771
you tube
mobile version

Масови разпродажби на нововъзникващите пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Масови разпродажби на нововъзникващите пазари

mail12:33 | 20.08.2018прегледи 528 коментарикоментари 0


Обезпокоени от последните събития в Турция, Китай и Република Южна Африка, инвеститорите са изтеглили 1,3 милиарда долара от пазарите на акции в нововъзникващите пазарни икономики миналата седмица, както и 100 милиона долара от пазарите на облигации. Това сочат данни на Института за международни финанси (ИМФ - IIF), цитирани от Ройтерс.

Масовите разпродажби в нововъзникващите пазари силно ускориха темп през последните седмици поради безпокойствата, свързани с Турция, наред с отдавна трупащи се опасения за възможна световна търговска война, поскъпване на долара и увеличение на разходите за кредити и енергия.

Институтът, чиято централа е във Вашингтон, посочва, че изтеглянето на средства от инвестиции тази седмица в много голяма степен е било съсредоточено в Южна Африка и Китай и възлиза съответно на 600 и 500 милиона долара. В Индия също е имало силно изтегляне, същото се случва, макар с по-умерен темп, в Малайзия, Индонезия, Корея и Филипините.

Сътресенията, заедно със засилващото се напрежение между САЩ и Турция, определено са засилили апетита на инвеститорите за активи на нововъзникващи пазарни икономики, отбелязва ИМФ в последния си доклад.

Близо 80 процента от притока на чуждестранни инвестиции в РЮА от 2015 година е бил във вид на инвестиционни портфейли - закупуване на активи като облигации и акции. Преките инвестиции като изграждане на заводи са били по-малко от 10 процента от инвестиционните потоци.

"Отражението на пазарното напрежение изглежда ще бъде по-обострено за страни с относително големи нужди от външно финансиране", според ИМФ.

Тайланд, Катар и Бразилия са били единствените страни от този тип, където е имало приток на пари на пазарите им на активи през миналата седмица, като не е имало толкова силно масово разпродаване, отколкото при първоначалното избухване на търговското напрежение между САЩ и Китай, допълва институтът. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 441