EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Маршрути: Страсбург през лятото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Маршрути: Страсбург през лятото

mail14:00 | 02.08.2014прегледи 1724 коментарикоментари 0


Ива Стойкова, Страсбург
Когато се каже Страсбург, автоматично изникват думите: Европейски парламент, Съвет на Европа, Европейски съд по правата на човека, Европейски омбудсман… Страсбург е и университетско градче и поради тази причина е много жив, „млад” град.

Всъщност историята му започва от Античността, като първите свидетелства са от 12 г. преди Христа, когато римляните завладели тези земи. Няколко пъти Страсбург сменя „националността” си, лутайки се между Франция и Германия.

Днес френският град е особена смесица между различните стилове и влияния, а архитектурното наследство в историческия му център е включено в списъка на ЮНЕСКО.

Разходката по малките улички или покрай река Ил може да продължи с часове, ако човек се вгледа в детайлите на къщите или се спре в разнообразните магазинчета, предлагащи от бонбони и шоколад до спортни стоки и сувенири, или ако просто се загуби в лабиринта от улици и безистени и започне да се върти в кръг. Хубавото е, че за орентир винаги може да послужи гигантската катедрала.

Със своите 142 метра катедралата Нотрдам е най-високата във Франция и четвъртата най-висока в света. Изградена е в готически стил в периода 13-15-и век. Освен с впечатляващите си размери и красива фасада, катедрлата е известна с астрономическия си часовник, който отчита и движението на планетите.

Тази година между 5 юли и 31 август всяка вечер точно в 22.15 ч. започва светлинен спектакъл върху фасадата на катедралата. Такова шоу има върху покрит мост в другия край на острова Grand île, опасан от ръкавите на реката, в района „Малката Франция” (La petite France). Покритите мостове в тази част на града са служели за отбранителни съоръжения – чрез спускане на шлюзовете. Днес са просто място за разходка, като особено приятна е гледката от покрива на един от тях.

Мостовете са обсипани с цветя, което внася допълнителен колорит на и без това цветния град.

Определено много приятни са и кафенетата и ресторантите. Усещането, че вечеряш в сграда, където се е помещавала митницата, например, а от друга страна – се любуваш на реката и преминаващите корабчета, е неповторимо. Но внимание – за ненавикналите да се хранят обилно, типичните местни ястия ще се окажат непосилни. Едно от тях е la choucroute – кисело зеле, върху което са положени дребни варени наденички и солидни парчета свинско месо – бут, джолан.

Щъркели, които са символ на града, не видяхме, но за сметка на това те са навсякъде във вид на плюшени играчки в магазинчетата около катедралата. Освен това в реката плуват свободно патици и лебеди, които са приятна за съзерцаване гледка от местата за отдих под клоните на величествени стари дървета.

Как се стига?

Разстояние: 1819.35 км
Разстояние по въздух: 1372.68 км

Няма директен полет от София до Страсбург, затова следва да се търсят варианти с прекачване. По-удобен вариант е да се стигне със самолет до Франкфурт, а оттам с влак (билетът за високоскоростната железница в едната посока е около 60 евро) или с автобус (за целта трябва да се провери какви шатъли предлагат самите авиокомпании).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg