EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

Лятната навигация по Северния морски път открита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лятната навигация по Северния морски път открита

mail08:35 | 10.07.2024прегледи 496 коментарикоментари 0


 „Вайгач“ - атомният ледоразбивач на „Атомфлот“ (компания на „Росатом“) – поведе първите три кораба за настоящия лятно-есенен сезон по Северния морски път. Първият рейс за доставка на петролни продукти и товари е в посока изток - до най-северните райони на Русия - и е ограничен от летния навигационен прозорец. „Вайгач“ трябва да придружи корабите до Източносибирско море, откъдето конвоят ще бъде поет от универсалния атомен ледоразбивач „Сибир“. Корабите ще доставят гориво и строителни материали до пристанище Певек, като един от танкерите трябва да достигне на север от Якутия - до устието на река Яна.

По време на конвоирането, екипажите на ледоразбивачите ще получават информация и навигационни препоръки от „Главно управление на Северния морски път“ (ГУСМП), което ще позволи на капитаните да изберат оптималния маршрут. „В момента се наблюдава подобрение на ледената обстановка в акваторията на Карско море и море Лаптеви“, заяви Владимир Арутюнян, началник-щаб на морските операции на ГУСМП.

„Росатом“ активно участва в развитието на Северния морски път като логистичен коридор чрез строежа на нови атомни ледоразбивачи и модернизация на инфраструктурата. Русия е единствената страна в света с атомен ледоразбивач, като предприятието на държавната корпорация „Росатом“ -„Атомфлот“ - е оператор на седем атомни ледоразбивачи.

Към момента в Санкт Петербург се изграждат още три универсални атомни ледоразбивачи, а корабостроителницата работи и по най-мощния атомен ледоразбивач в света, който ще бъде оборудван с 2 реактора РИТМ-400 с мощност 315 мегавата. Те ще могат да преодоляват лед с максимална дебелина над 4 метра.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg