EUR 1.9558
USD 1.6478
CHF 1.8189
GBP 2.1393
CNY 2.4378
you tube
mobile version

Лотариите само държавни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лотариите само държавни

mail13:16 | 07.02.2020прегледи 1031 коментарикоментари 0


Само държавният "Български спортен тотализатор" ще организира лотарийни игри, решиха окончателно депутатите. На второ четене беше гласуван законопроектът на Валери Симеонов от НФСБ, който ограничава и местата, на които ще се продават талони, фишове и билети. Точката влезе допълнително в дневния ред на Народното събрание, а промените минаха без дебат в залата. 

Депутатите забраниха организирането на хазартни игри, разпространение на билети, фишове и талони, както и плащането на печалби от лица без съответния лиценз. Забранява се и продажбата на талони и билети в близост до училища. Отхвърлено беше предложението на Румен Гечев от БСП за пълна забрана на хазартните реклами.

И още: издадените фишове и талони, които не са продадени до влизането в сила на закона, ще бъдат унищожавани до края на годината.

Вносителят на гласуваните промени в Закона за хазарта  Валери Симеонов заяви, че очаква спиране на частните лотарии още следващата седмица: "Добър съвет към българските граждани: да спрат да купуват талони, защото спирането на действието на частните лотарии ще се извърши в момента, в който се публикува законът в Държавен вестник. С други думи - очакваме следващата седмица законът да бъде публикуван и и да се изземат всички талони от всички места, където се продават в момента, освен тези на "Спортния тотализатор".

Печалбите от игрите, които не са изплатени до влизането в сила на този закон, се изплащат съгласно утвърдените правила за съответната игра. Тъй като няма да има държавна гаранция за печалби от частната „Национална лотария“ всеки спечелил трябва да потърси парите си от компанията или да потърси правата си в съда, каза още Симеонов: "Тъй като парите от тиражите са събрани - печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така, че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата./.../ Така че всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки да си ги потърсят или съответно да заведат дела, за да ги получат".

БСП не подкрепиха промените в Закона за хазарта. Депутатът Крум Зарков обясни защо: "Подкрепяме ограничаването на продажбата на лотарийни билети. Не могат да се разпространяват навсякъде. Не намираме достатъчно гаранции обаче за така нареченото одържавяване на този бизнес. Затова в тази му част не го подкрепихме"./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg