EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Летище София с ниво 4 при въглеродните емисии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Летище София с ниво 4 при въглеродните емисии

mail13:58 | 07.06.2024прегледи 375 коментарикоментари 0


СОФ Кънект-операторът на летище София вече е сертифициран с Ниво 4 по програмата за акредитация за управление и намаляване на въглеродните емисии на летищата.

София е първото в България с акредитация Airport Carbon Accredited Level IV - Transformation, която имат само още 8 летища в Европа (новото летище на Истанбул; Парижките – Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел). Акредитацията се определя от европейската асоциация на летищата ACI EUROPE.

Най-високата оценка е Ниво 5 на акредитацията. „Устойчивото развитие е най-важният приоритет за СОФ Кънект. Тази оценка потвърждава ангажимента на компанията към изпълнението на ЕSG стратегията и намаляването на въглеродния отпечатък в съответствие с глобалните климатични цели.

Високата акредитация е резултат от целенасочените усилия и ангажираност на целия екип на летище София и демонстрира нашата решимост да постигнем пълна въглеродна неутралност до 2036 г.“, заяви Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект. Компанията постигна акредитацията с важния принос на международното летище Мюнхен.

Той се изразяваше в направените изчисления на емисиите от дейността на летището и неговите партньори, на потенциала от мерки за намаляване на въглеродните емисии и траектория за пълна декарбонизация, а също и за адаптирането към изискванията на Ниво 4, както и изготвянето на планове за управление на въглеродните емисии и за партньорство със заинтересованите страни.

„Горди сме с най-новото постижение на СОФ Кънект. Бихме искали да благодарим на Хесус Кабайеро за неговата визия и стремеж да превърне летище София в едно чудесно летище, както и на екипа за непрестанния му ангажимент към тази цел. Голямо признание заслужават екипа на Антоанета Стоянова – ESG директор в СОФ Кънект и колегата ни Майкъл Обермайер, които работиха заедно, за да направят това постижение възможно, показвайки силата на дългогодишното партньорство между СОФ Кънект и летище Мюнхен.“, заяви Лоренцо Ди Лорето, изпълнителен директор на международно летище Мюнхен.

„Този успех беше възможен благодарение на отдадеността и ангажираността на екипа и цялата организация на СОФ Кънект! Беше изключително преживяване да преминем през процеса на подготовка на летище София за достигане на второто най-високо ниво в Програмата за въглеродна акредитация на летища.

Наслаждавах се на всяка секунда Съобщение за медии „СОФ Кънект“ АД / SOF Connect AD София, ПК 1540, бул.Христофор Колумб 1, летище София 1540 Sofia, 1 Christopher Columbus Blvd., Sofia Airport www.sofia-airport.eu от проекта.“, сподели Майкъл Обермайер, ръководител на програмата за устойчивост и консултант в летище Мюнхен.

Стратегическият план на СОФ Кънект включва пълна декарбонизация с 15% компенсации до 2036 г. Летището реализира няколко важни инициативи за постигане на тази цел. Закупи 34 електрически автомобила и няколко хибридни, участва в програмата на OMV за въглеродни компенсации, за да сведат до нула емисиите от автотранспорта и планира изграждането на собствени и на публичнодостъпни зарядни станции за електрически автомобили.

СОФ Кънект инвестира над 14 милиона евро за дигитализиране на процесите на летището, което е част от ESG стратегията на компанията. Основните цели в плана за намаляване на емисиите на летище София включват и изграждането на соларна електроцентрала с капацитет от 20 мегавата с батерии за съхранение на произведената енергия. Тя се очаква да бъде завършена до 2035 г. и ще покрива значителна част от енергийните потребности на летището. За ACI EUROPE В Европейската асоциация на летищата ACI EUROPE членуват над 500 летища от 55 стр


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg