EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Лек ръст на цените на производител

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лек ръст на цените на производител

mail13:09 | 07.10.2019прегледи 310 коментарикоментари 0


Общият индекс на цените на производител през август 2019 г. нараства с 0.3% спрямо предходния месец, съобщава НСИ. По-високи цени са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%, и в добивната промишленост - с 1.0%, а в преработващата промишленост се наблюдава намаление с 0.3%.

Най-голямо понижение на цените в преработващата промишленост е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.0%. По-значително повишение е регистрирано при: производството на основни метали - с 2.4%, производството на тютюневи изделия и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - по 1.8%.

Общият индекс на цените на производител през август 2019 г. нараства с 3.5% в сравнение със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.8%, в добивната промишленост - с 5.4%, и в преработващата промишленост - с 1.0%.

По-съществено покачване на цените в преработващата промишленост се наблюдава при: обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване и производството на основни метали - по 4.6%. Най- голямо намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2.2%.

2. Индекси на цените на производител на вътрешния пазар[1]

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2019 г. нараства с 0.7% спрямо предходния месец. Покачване на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%, и в добивната промишленост - с 1.0%, а в преработващата промишленост се наблюдава понижение - с 0.2%.

Най-значително намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 0.5%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.4%. По-съществено нарастване на цените е отчетено при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 1.1%,  производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и производството на мебели - по 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през август 2019 г. нараства с 4.5% в сравнение със същия месец на 2018 година. Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 11.6%, в преработващата промишленост - с 0.8%, и в добивната промишленост - с 0.3%.

През август 2019 г. най-значителен ръст на цените в преработващата промишленост спрямо август 2018 г. е отчетен при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6.9%, при производството на хранителни продукти - с 3.5%, и при производството на химични продукти - с 3.2%. Най-съществено намаление е регистрирано при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 1.5%, и при печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители - с 0.4%.

3. Индекси на цените на производител на международния пазар[2]

Индексът на цените на производител на международния пазар през август 2019 г. намалява с 0.3% спрямо предходния месец  и се увеличава с 2.0% спрямо съответния месец на 2018 година.


[1] Индексите на цените на производител на вътрешния пазар се изчисляват при постоянна база 2015 г. чрез претегляне със структурата на оборота на промишлените предприятия на вътрешния пазар.

[2] Индексите на цените на производител на международния пазар се изчисляват при постоянна база 2015 г. чрез претегляне със структурата на оборота на промишлените предприятия на международния пазар.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg