EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734
CNY 2.4959
you tube
mobile version

Лагард: Икономиката не се влияе от ваксината

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Лагард: Икономиката не се влияе от ваксината

mail11:42 | 20.11.2020прегледи 246 коментарикоментари 0


Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард подчерта, че „обнадеждаващите“ новини за разработването на ваксина срещу коронавирус няма да доведат до промяна на прогнозата на централната банка за икономическия растеж в еврозоната, тъй като подобно медицинско решение вече е било включено в прогнозите на ЕЦБ.

"Очаквахме да разполагаме с ваксина през първото тримесечие на 2021 г. Внедряването на ваксините изглежда малко по-бързо, отколкото се смяташе по-рано, но не мисля, че ще промени прогнозата, тъй като икономиката поема и по-голям от очакваното удар от втората вълна", обясни Лагард на събитие, организирано от Блумбърг. макар че добави, че не иска да "омаловажи добрите новини за ваксината срещу коронавирус".

"Не съм сигурна, че това (ваксините) ще доведе до основна промяна на играта относно нашите прогнози, просто защото това, което очаквахме в нашата базова линия беше, че на някакъв етап през първата половина на 2021 г. ще има ваксина и че тя ще бъде достъпна с течение на годината", каза тя.

Според нея "втората вълна на пандемията, която виждаме, крие рискове“, тъй като инвеститорите и бизнеса по целия свят и Еврозоната все още могат да изберат да "замразят инвестициите и да започнат да спестяват“ поради несигурността, която причинява Covid-19.

Поради това ЕЦБ ще бъде готова да калибрира своята парична политика и Пандемичната програма за спешни покупки (PEPP), ако е необходимо, подчерта ръководителят на банката. Лагард посочи, че трябва да се гарантира, че кризата няма да се пренесе върху във финансовия сектор.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg