EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Къде е нужна международна шофьорска книжка?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Къде е нужна международна шофьорска книжка?

mail06:20 | 20.03.2015прегледи 5094 коментарикоментари 0


Ако предстои пътуване в чубжина с автомобил, е нужно да се провери дали се изисква международна шофьорска книжка (International Driving Permit) или International Drivers License, ако възнамерявате да шофирате.

Много държави не признават нашия документ за шофьорска правоспособност. Част от тях са подписали Виенската конвенция и съответно признават International Driving Permit. ООН конвенцията от 1949 е ратифицирана от 95 държави по света. Швейцария я е подписала, но не я е ратифицирала. Дори съществува европейско споразумение по въпроса, подписано на 16 септември 1950 г. в Женева. Според текста в приелите го държави всеки притежател на международно свидетелство за управление на МПС има право да шофира свободно на територията на съответната страна, а документът е с валидност не повече от 3 години или до изтичане на националната шофьорска книжка. Международната шофьорска книжка не е валидна в страната, където е издадена.
Конвенцията от 1949 определя следните категории:
A – Мотоциклети, със или без кош, инвалидни колички и триколесни моторни превозни средства с тегло без товар не повече от 400 кг.B – Моторни превозни средства, използвани за превоз на пътници, най-много осем места и с допустима максимална маса до 3500 кг. Превозните средства от тази категория могат да бъдат свързани с леко ремарке.C – Моторни превозни средства, използвани за превоз на стоки с допустима максимална маса над 3500 килограма. Превозните средства от тази категория могат да бъдат свързани с леко ремарке.D – Моторни превозни средства, използвани за превоз на пътници с повече от осем места. Превозните средства от тази категория могат да бъдат свързани с леко ремарке.E – Моторни превозни средства от категория B, C, D, но с полуремарке.

Има и по-стара конвенция от 1926 относно автомобилното движение, но тя е задължителна само за териториите на Ирак и Сомалия. Отделно тя е валидна в Мексико и Лихтенщайн, които не са подписвали и/или ратифицирали по-новите документи за международно автомобилно движение.

Ако шофьорската ви книжка е издадена в страна от ЕС, тя се признава в целия Съюз. Докато книжката ви е валидна, не е необходимо да я заменяте. Тя обаче ще трябва да бъде заменена преди 2033 г., когато всички шофьорски книжки ще трябва да са в стандартния формат на ЕС.
Ако обаче първоначално шофьорската ви книжка е издадена от страна извън ЕС и сте я подменили с българска, властите в страните от ЕС не са длъжни да я признаят. Никой няма право да притежава повече от една шофьорска книжка. Дори ако шофьорската ви книжка е отнета, не може да ви бъде издадена втора книжка в друга страна от Съюза.

Ако имате нужда от международна шофьорска книжка, то с такава можете да се сдобиете в клоновете на СБА в страната срещу снимка, заплатена такса, валидна шофьорска книжка и контролен талон към свидетелството. Валидността ѝ е една година от датата на издаване. Услугата се предлага в клоновете в Ботевград, Бургас, Варна, Видин, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Дупница, Казанлък, Карнобат, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Петрич, Разград, Русе, Смолян, Харманли, Хасково, Шумен, Ямбол и София./Speed-Press
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България на 60-то място в световния износ

11:05 | 06-08-20 | 686