EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Колко заплати са нужни за едно жилище?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко заплати са нужни за едно жилище?

mail10:08 | 20.02.2017прегледи 1441 коментарикоментари 0


 

Колко брутни работни заплати са необходими за покупка на жилище? Сайтът „Инфограф” съпоставя размера на средната работна заплата за съответното населено място с покупка на жилище. Използваните данни са към второто тримесечие на 2016 г. и са част от изследване на НСИ, в което са включени само шестте града в страната с най-многобройно население (към 31.12.2015 г. това са: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора). За целите на сравнението сме използвали хипотетично жилище от 100 кв.м, като в изчисленията не са включени имоти ново строителство.

Основни изводи

В най-големите градове цената на жилищата, измерена в брой брутни заплати, значително превишава тази в останалите населени места в страната. Средният брой заплати, нужен за закупуването на жилище, за страната е 100 месечни (около 8 годишни) брутни заплати.  

Най-много средни работни заплати за закупуване на жилище са необходими във Варна - близо 163 месечни или 14 годишни брутни заплати.

Като се вземе предвид размера на средната брутна заплата в столицата и Пловдив, относителните цени на жилищата са приблизително еднакви - 138 брутни заплати за София и 137 за Пловдив.

Най-малко на брой работни заплати са необходими за закупуване на жилище в Стара Загора - 111 месечни или близо 9 годишни брутни заплати.

От разгледаните градове индексът на цените на жилищата се повишава навсякъде освен в Русе и в Бургас.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg