EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Китай: 10 год. max при услугите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: 10 год. max при услугите

mail08:06 | 06.07.2020прегледи 267 коментарикоментари 0


Активността в сферата на услугите на Китай през юни отбеляза най-силно темпо от десет години насам поради увеличеното потребителското търсене, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, нарасна през юни до 58,4 пункта от 55,0 пункта през май, достигайки най-високо ниво от април 2010 година. По този начин индексът скочи рязко за четвърти пореден месец от рекордното дъно от 26,5 пункта, достигнато през февруари, когато въведената мащабна блокада в Китай за ограничаване на коронавируса парализира за кратко втората по сила световна икономика.

Това предполага, че цялостното икономическо възстановяване в Китай става все по-балансирано и по-всеобхватно, тъй като животът се връща бавно към нормалното си състояние в един от най-големите потребителски пазари в света, въпреки че анализаторите смятат, че ще са необходими месеци, за да се върне активността към нивата от преди кризата.

Секторът на услугите представлява около 60% от икономиката и половината от градските работни места, като включва много малки частни компании, които първоначално започнаха да се възстановяват по-бавно от големите производители. Въпреки този подем обаче, заетостта в сферата на услугите продължава да се свива за пети пореден месец, като корпоративните съкращения нарастват с по-бързи темпове, отколкото през май, което предполага, че китайското икономическо възстановяване от коронавирусната криза вероятно ще бъде по-продължително и по-бавно.

Общият PMI индекс, измерващ бизнес активността в промишлената и в сферата на услугите, нарасна през юни до 55,7 пункта от 54,5 пункта през май, което е сигнал за ускоряване на цялостната икономическа активност в Китай./БНР, снимка: Радио Китай

 


Тагове: Китай, услуги
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg