EUR 1.9558
USD 1.7817
CHF 1.8484
GBP 2.1794
CNY 2.5109
you tube
mobile version

КЕВР обсъжда договор на "Булгартрансгаз"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЕВР обсъжда договор на "Булгартрансгаз"

mail11:34 | 19.12.2018прегледи 629 коментарикоментари 0


В Комисията за енергийно и водно регулиране се обсъжда процедурата, която ще даде възможност на "Булгартрансгаз" да сключи договори за пренос на природен газ от турската до сръбската граница. Ако процедурата бъде одобрена, ще се премине и към изграждане на необходимата инфраструктура, която е част от концепцията за газовия хъб "Балкан". За целта ще е необходимо финансиране в размер на 2.8 млрд. лв. Предвижда се на входа от турска страна у нас да влизат дневно по 56 млн.куб. метра газ, а на изхода към Сърбия да излизат по 38 млн.куб.метра.

Ако има реален икономически интерес за развитието на газоразпределителната инфраструктура, ще са налице всички основания да бъде дадено начало на процедурата за строителството й. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседанието на КЕВР за провеждането на третата и ангажираща фаза 3 от процедурата Оpen season за разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД. Петкова уточни, че тази процедура ще бъде съобразена изцяло с българското и европейско законодателство, предаде БТА.

Министър Петкова припомни, че на 30 ноември Народното събрание е приело актуализация на Енергийната стратегия на България. "Тази актуализация се налага поради развитието на определени проекти в областта на природния газ в нашия регион, които стават основание за промяна и актуализация в нашата енергийна стратегия, така че да можем да гарантираме своето стратегическо място на газовата карта на Европа", изтъкна Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката поясни, че актуализацията на стратегията е свързана най-вече с концепцията за реализация на газоразпределителен център в България. Концепцията предполага на първо място да бъде изградена липсващата инфраструктура. Петкова допълни, че това са междусистемните връзки на територията на България. На следващо място е проектът, който е свързан с разширението на газопреносната инфраструктура на България, от турската до сръбската граница. Министър Петкова смята, че изграждането на тази инфраструктура ще е сериозна крачка, която ще гарантира на България стратегическото място на газовата карта на Европа. По думите й това ще даде сигурност на газовите доставки в България и целия регион. Другата важна стъпка, която е била предприета, е свързана със създаването на борса за търговия с природен газ, което ще даде възможност за либерализиране на пазара, подчерта енергийният министър.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg