EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

КЕВР:Новите цени на тока за бита & бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЕВР:Новите цени на тока за бита & бизнеса

mail08:55 | 03.08.2015прегледи 3830 коментарикоментари 1


Цената на тока за битовите потребители намалява с 0,11 на сто - осреднена цена от 1 август, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след закрито заседание, на което регулаторът утвърди цените в сектор "Електроенергетика" от 1 август т.г. до 30 юни 2016 г.
Намалението се дължи на намирането на резерви, коментира Иванов. Изменението на крайната цена на електроенергията за отделните дружества е: ЧЕЗ - намаление с 0,63 на сто, ЕВН - намаление с 0,44 на сто, Енерго про - увеличение с 1,9 на сто, което се дължи на спецификата на мрежата в Югоизточна България, отбеляза Иванов. С повече от 5 на сто намалява цената на енергията от електроразпределителното дружество в "Златни пясъци.
Еднаква добавка "Задължение към обществото" от 38 лева се определя за битовите и стопанските потребители, съобщи Иванов. При енергоемките потребители, които ползват над 30 гигават часа ел. енергия, добавката ще бъде 18.70 лв.

Наредбата добави и междинно стъпало за индустриалните потребители, които ще плащат надбавка "Задължение към обществото" в размер на 26.65 лв. За потребителите над 10 гигават часа ел. енергия сумата ще бъде 37.90 лв.

Иванов каза, че ако останат старите цени, то до края на годината в НЕК ще бъде натрупан нов дефицит от 300-400 млн. лв. Според председателя на КЕВР след днешното решение бизнесът няма право да негодува, защото надбавката "Задължение към обществото" ще бъде еднаква за всички.

Решението на КЕВР за цените на тока за бита и бизнеса за новия регулаторен период, което трябваше да влезе в сила от 1 юли, беше отложено с един месец.

Приетите от правителството и НС мерки през последния месец създадоха предпоставки за намаление на първоначално предвидените цени в сектор „Електроенергетика“. Това каза още председателят на комисията. „Не допуснахме грешка с решението да отложим с 1 месец решението за новия ценови период, защото бяха намерени резерви, благодарение на които цените бяха коригирани надолу", допълни той. „Изравняването на добавката „задължение към обществото“ е необходимо, защото законът, приет от НС изисква от Комисията да бъде определен по-прозрачен и справедлив начин за всички потребители. Второ, защото е натрупан огромен дефицит в НЕК, който трябва да бъде преодолян от всички участници в сектор „Енергетика“, коментира той. „Тъй като се говореше и продължава да се говори, че има нови неразкрити резерви, които биха довели до понататъшна промяна в цените на електроенергия, искам да заявя, че съгласно разпоредбите в Закона за енергетиката КЕВР може да се произнесе с промяна в ценовото решение след три месеца, така, както е позволено от закона. Ако бъдат намерени такива резерви, няма да се поколебаем в интерес на българското общество да нанесем съответните корекции“, добави още Иванов.


 


 
Коментари
 
lippen - 31-07-2015 г. 17:39:33

Аз задължения към никакво общество нямам, най-вече пък към обществото на енергийната мафия!

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg