АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Кауфланд и Foodobox спасяват храна
17:10 | 29.11.2024 798 коментари 0
Kaufland и Foodobox стартират нова съвместна инициатива за намаляване на хранителните отпадъци – кутии-изненада със силно намалена цена.
В два от столичните филиала на ритейлъра, от 22 ноември, клиентите могат да пазаруват специални кутии-изненада с пакетирани продукти и напитки с наближаващ срок на годност и намаление от минимум 40%. Всеки желаещ да се включи в „спасяването“ на храна може да направи регистрация в мобилното приложение на Foodobox, където да избере от три вида кутии - основни храни, захарни изделия и напитки. След това трябва да отиде в избран от него филиал на магазин Kaufland в кварталите „Младост 3“ или „Банишора“ и да си получи кутията.Кутиите ще бъдат активни в приложението за „спасяване на непродадена храна“ – Foodobox, в часовия диапазон 11:00 - 20:00 часа. При всяка поръчка на кутия-изненада клиентът ще получи персонализиран код за плащане, който трябва да предостави на отдел „Информация“ в избрания магазин, където да заплати стоката и да получи своята поръчка. Кодът ще бъде валиден в определеното за взимане време – от 13:00 до 20:00 часа. Всички продукти ще имат поне три дни срок на годност от момента на покупката им, като той ще бъде обозначен на опаковката на всеки артикул. Важно е да се отбележи, че в една кошница не могат да се комбинират артикули от различни стокови групи. Ритейлърът спасява над 11 млн. кг храна чрез дневни намаления, които реализират над 90% от продуктите с наближаващ срок на годност.
Благодарение на смарт система за планиране и стриктен контрол на качеството компанията е спестила над 22 млн. кг храни. Освен това, през 2023 г. най-голямата търговска верига в България е предала над 270 т храна за производство на биогаз и редовно дарява храни с изтичащ срок на фондация „Верният настойник“ в няколко града. През 2023 г. компанията стартира с Foodobox мащабна образователна кампания за деца – „Мястото на храната не е на боклука“, която обхвана над 4000 деца от столични държавни училища. По данни на платформата за спасяване на храна 1/3 от храната, която е годна за консумация, се превръща в хранителни отпадъци.
Tweet |
|
Още от рубриката
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg