EUR 1.9558
USD 1.7967
CHF 1.9631
GBP 2.2184
CNY 2.6113
you tube
mobile version

Как Лидл влияе върху заплатите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Лидл влияе върху заплатите?

mail13:05 | 17.12.2020прегледи 1128 коментарикоментари 0


Икономическият ефект от дейността на Лидл България върху българската икономика за 2019 г. възлиза на 1,12 млрд. лв. като има силно изразено влияние на регионално ниво. Това сочат данните от оценката на социално-икономическото въздействие от дейността на компанията върху икономиката на страната за 2019 г., изготвена от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Към 2019 г. Лидл България присъства с 99 магазина в 48 населени места в страната, включително малки и средни общини. Експанзията на регионално ниво превръща компанията в сериозен двигател за развитието на отделните общини и като инвеститор, който допринася за подобряването на цялостната инфраструктура на местно ниво, и като данъкоплатец, и като ключов фактор на пазара на труда. По данни от доклада именно нивата на възнаграждение в компанията оказват най-голямо въздействие в регионален план.  Във всяка община, където Лидл България присъства, средната брутна заплата на служителите на веригата е по-висока от средната в сектор търговия за конкретната община.  Разликите са най-големи в средни по размер общини като Несебър, Панагюрище, Велинград, Гоце Делчев, а в повече от 10 общини възнагражденията в Лидл са над два пъти по-високи от средната заплата за общината като цяло.

„Най-отчетливо е влиянието на компанията в по-малките населени места, където структурата на пазара на труда е по-различна от тази в големите градове, затова когато там се появи работодател като Lidl, който залага на принципите на пълно деклариране на заетостта, на спазване на трудовото законодателство, предлага различни пакети от социални придобивки, а и дава в номинално изражение доста по-високи от средните заплати, той става лидер на местния пазар, по който всички останали започват да се съизмерват“, коментира  Лъчезар Богданов, главен икономист на ИПИ и ръководител на екипа, изготвил доклада.

Данните показват още, че Лидл България плаща значително по-високи от средните заплати дори и в общините с високи нива на безработица, където компанията би могла да си позволи по-ниски нива на заплащане, с които да привлича качествени служители. По този начин на практика, Лидл България изравнява стандарта за възнаграждения на хора с подобен профил и умения във всяко населено място, където оперира, което оказва съществено влияние не само върху местния пазар на труда, но и върху регионалната икономика – по-добре платените служители могат да харчат повече и да спомагат за развитието на други бизнеси, като правят ремонти в домовете си, купуват стоки и ползват услуги.

Компанията според проучването предлага по-високи възнаграждения както за работата в търговските обекти (магазини), така и за работните позиции в логистичните бази. Средните заплати в магазините са с около 90% по-високи от тези за класовете служители, заети с обслужване на клиенти в рамките на сектора на търговията през 2018 г., като по предварителни оценки тази разлика се запазва и през 2019 г. Средните заплати в двете логистични бази на Лидл България са съответно със 17% и 30% по-високи от стойностите в търговските обекти през 2018 г. и 2019 г. Сравнени със средните нива на национално ниво за сектор „Транспорт, складиране и съобщения“, те са съответно с 47% и 59% по-високи, което отново дава предимство на компанията пред работодатели, предлагащи сходни работни позиции


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg