EUR 1.9558
USD 1.6076
CHF 1.8089
GBP 2.1980
CNY 2.4847
you tube
mobile version

И Молдова готова за "Турски поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И Молдова готова за "Турски поток"

mail08:02 | 16.12.2019прегледи 450 коментарикоментари 0


Молдова завърши работата на своя територия по реконструкцията на магистрален газопровод, което ще позволи на републиката да получава газ в реверсивен режим през "Турски поток". Това предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение от руско-молдавското газоразпределително предприятие Молдовагаз.

В съобщението е посочено, че за първи път Молдова успява да реализира алтернативен маршрут за доставка на природен газ предвид несигурността на транзита през газопреносната система на Украйна. За реверсивното подаване е била реконструирана газоирмервателната станция Каушани на магистралния газопровод Шебелинка-Днепропетровск-Кривой-Рог-Измаил (ШДКРИ).

България и Румъния са готови да пропуснат до Молдова необходимите количества руски газ при прекратяване на транзита през Украйна. Това съобщи молдовският президент Игор Додон, цитиран от ТАСС.

По думите му това споразумение е било постигнато в Брюксел на среща на газоразпределителните дружества на страните, които се готвят за доставки по трансбалканския коридор.

Беше постигнато споразумение за увеличаване на реверсивните доставки на необходимите за Република Молдова количества газ, които да покрият всички нужди на потребителите. Става дума за около 15 млн. куб метра дневно, написа Додон на страницата си във Фейсбук.

Съгласно публикацията за да изпълнят това споразумение, операторите от България, Румъния и Молдова трябва да изменят договорите за междусистемните връзки.

"Веднага след подписването на тези споразумения, Молдова ще бъде готова да получава газ в реверсивен режим, отбеляза президентът.

По-рано компания Молдовагаз съобщи, че има готовност за реверсивни доставки на територията си от техническа гледна точка. Операторът увери, че работата по участъците в другите страни е "в последен стадий на изпълнение".

Планира се алтернативният маршрут да бъде открит от 1 януари 2020 година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg