EUR 1.9558
USD 1.6499
CHF 1.8160
GBP 2.1668
CNY 2.3771
you tube
mobile version

Инфлацията в еврозоната расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в еврозоната расте

mail07:40 | 24.02.2020прегледи 377 коментарикоментари 0


През януари 2020 година годишната инфлация в еврозоната се ускори очаквано до 9-месечен връх благодарение на рязко увеличаване на енергийните цени и на малко по-силно повишаване на цените на храните, показват окончателни неревизирани данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се понижи през януари с 1,0% спрямо предходния месец, докато на годишна база нарасна с 1,4% след повишение с 1,3% в края на 2019-а година. Това представлява най-силното нарастване на инфлация в региона на единната валута от април 2019-а година насам, когато тя скочи с 1,7 на сто.

Ускоряването на декемврийската инфлация е в резултат най-вече на повишението с 1,9% на годишна база на енергийните цени (след техен растеж с едва 0,2% през декември) и с 2,1% на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия (след растеж с 2,0% месец по-рано), докато инфлацията при цените на услугите се забави до 1,5% от 1,8% в края на предходната година.

Основният индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) обаче се понижи през януари с 1,7% спрямо декември, докато растежът на основната инфлация на годишна база се забави до 1,1% от 1,3% месец по-рано. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Днешните данни потвърждават, че ЕЦБ ще запази настоящата си изчаквателна позиция по отношение на бъдещата парична и лихвена политика в еврозоната, тъй като инфлацията в региона остава далече под целевото ниво за малко под 2 на сто.

В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация през януари се понижи с 0,7% на месечна база, а на годишна база се ускори леко до 1,7% от 1,6% през декември, отбелязвайки най-добро увеличение от април 2019-а година насам.

Най-ниска годишна инфлация беше отчетена в Италия (повишение с едва 0,4%), следвана от Кипър (с 0,7%), Дания и Португалия (повишения с по 0,8%), докато най-висока инфлация през януари беше отчетена в Унгария (ръст с 4,7%), в Румъния (с 3,9%). Чехия (с 3,8%), Полша (с 3,8%) и България (повишение на хармонизираната инфлация с 3,4%).

Според Евростат потребителската инфлация в България през януари нарасна с 0,5% на месечна база, а растежът ѝ на годишна база пък се ускори до 3,4% от 3,1% през декември, което отрежда на нашата държава пета позиция по отношение на растежа на годишната инфлацията в Европейския съюз.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg