EUR 1.9558
USD 1.6658
CHF 1.8243
GBP 2.1513
CNY 2.4871
you tube
mobile version

Инспекция на "Балкански поток" и КС "Расово"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инспекция на "Балкански поток" и КС "Расово"

mail12:43 | 16.04.2020прегледи 10776 коментарикоментари 0


 „Работи се на пълни обороти въпреки карантината. Огромни усилия се полагат. Близо 300 км тръбите са доставени в страната, а всеки ден влакове и камиони докарват още, строежът на компресорните станции върви много добре“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който инспектира напредъка по реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД от българо-турската до българо-сръбската граница.

Премиерът посети участъка от кранов възел Селановци до кранов възел Вълчедръм, който е с дължина 47,1 км. Във временните бази са доставени и заварени всички необходими тръби за участъка - 3942 броя тръби.

Министър-председателят подчерта, че до момента държавата е изплатила около 1 милион лева компенсации на земеделските производители по трасето, по което не може да се засаждат култури, а до края на сезона ще бъдат преведени общо около 5 милиона лева.

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че при строителните дейности по трасето са открити над 45 археологични паметника. „Благодаря на археолозите, които работят много съвестно“, заяви Борисов.

Проектът за разширението на газопреносната инфраструктура - „Балкански поток“ е приоритет на българското правителство и на „Булгартрансгаз“ ЕАД. С неговата реализацията се цели повишаване сигурността на доставки на природен газ от различни източници, засилване на конкуренцията и прозрачността на пазара с природен газ, което от своя страна да окаже позитивен ефект върху потребителите на природен газ.

Общо по цялото трасе са доставени във временните строителни бази – 22 079 броя тръби или 264,95 км. На пристанище „Бургас“ има доставени още 6 470 броя тръби или 78,98 км, които ежедневно се транспортират към временните бази. Общият почистен хумус от сервитута на газопровода е 223 км. Всички разнесени тръби по трасето – 153,24 км, от които са заварени 143,47 км. Изкопана траншея за полагане на газопровода е 26,4 км, а положеният газопровод в траншеята е 12,4 км.

Министър-председателят разгледа от въздуха строително–монтажните работи на бъдещата площадка на Компресорна станция „Расово“, която е част от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ от българо-турската до българо-сръбската граница.

„Това е напредъкът на компресорните станции, най-мощни компресори, които да увеличават напора по Балкански поток. Виждате за един месец какъв напредък има. Тук се работи на пълни обороти. Близо 240 км има положени тръби. Хората видяха как се полагат тръбите“, заяви по време на инспекцията по въздух премиерът Борисов. Министър-председателят допълни, че се работи при пълно спазване на противоепидемичните мерки. Борисов подчерта, че в същото време земеделските производители продължават да извършват селскостопанската дейност и полетата са обработени и засети. „Навсякъде трактори и машини, едновременно със земеделието „Балкански поток“ си върви. И всички си получават заплатите. В тази криза всяка заплата облекчава и помага, дава възможност да даваме на тези, които нямат“, категоричен беше Бойко Борисов.

Компресорна станция „Расово“ ще бъде оборудвана с 3 броя компресорни агрегата от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines, която е лидер в сектора. На площадката освен трите газотурбокопресорни агрегати ще бъдат разположени и административна сграда, производствени и обслужващи сгради.

Направено е заздравяване на земната основа чрез уплътняване с тежка трамбовка и изпълнение на почвено – циментови възглавници под всички сгради, както и под фундаментите на компресорите.

Приключва се грубия строеж и вътрешните електро и ВиК инсталации на сградите. Изпълняват се фундаментите под газотурбокомпресорните агрегати. Работи се и по тръбокалните мрежи, площадковите ВиК мрежи и пътища.

Предстои да се изгради и втората компресорна станция от трасето на „Балкански поток“ – „Нова Провадия“.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg