EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Земеделие:Недостиг на работна ръка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделие:Недостиг на работна ръка

mail06:28 | 03.09.2015прегледи 1516 коментарикоментари 0


В Асоциация "Биопродукти" са засегнати всички браншове, а на българския производител винаги е необходим работник. Това каза за предаването "Преди всички" на БНР Албена Симеонова, председател на българската асоциация "Биопродукти", както и земеделски производител, която коментира започналите масови проверки на Инспекцията по труда по повод еднодневните трудови договори в селското стопанство.
Всички земеделски производители се сблъскват с проблема за липса на работна ръка, но тези еднодневни трудови договори са изключително необходими.

Дори наемането на хора чрез Бюрото по труда води до затруднения, поясни Симеонова:

Ако ние ги вземем от Бюрото по труда, тогава те идват при нас и работят незаконно. Ако нас ни проверят Инспекцията по труда, ще ни скъсат от санкции – затова са и тези еднодневни трудови договори.

Симеонова обясни, че е много трудно да бъде осигурена работна ръка, особено когато става дума за ръчен труд, а по закон, за да имат право на работници с еднодневен трудов договор, производителите трябва да отглеждат само плодове, зеленчуци, лавандула и рози:
А какво става с останалите браншове? Тук става въпрос за една минидискриминация, която също трябва да се избегне и всички земеделски производители да имат право на тези работници.

Председателят на Българската асоциация "Биопродукти" допълни, че веднага с правото на такъв тип трудови договори са се увеличили и проверките на Трудовата инспекция. Затова е бил и отправен апел към служителите на Инспекцията да бъдат по-толерантни към производителите, защото не всички са свикнали и са наясно със законодателството:

Получихме и официално обещание и се радваме на един истински диалог между нас и Инспекцията по труда, както и между земеделските производители и тях.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Най-често задаваните въпроси за ЕП

23:00 | 07-03-19 | 1551