EUR 1.9558
USD 1.7888
CHF 2.0178
GBP 2.3307
CNY 2.4641
you tube
mobile version

За кого е подходящ слънчевият панел?    

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За кого е подходящ слънчевият панел?    

mail13:10 | 11.06.2024прегледи 849 коментарикоментари 0


Нова директива на ЕС установява амбициозни цели за новите сгради -  те трябва да са с нулеви емисии до 2030. Ще се стигне ли до пренасищане с ВЕИ централи и ще има ли дисбаланси в енергийната система?

Инсталираните у нас мощности от възобновяеми енергийни източници са около 3 гигавата, но плановете са те да скочат три пъти до средата на века. Прогнозата е мощностите от фотоволтаици в следващите 25 години да се увеличат до 12 гигавата. Затова според експертите все още не може да се говори за пренасищане от възобновяеми източници, но предизвикателства не липсват.
     "Инсталираната мощност е над 14 хиляди мегават часа, от които 7000 са възобновяеми енергийни източници, от които над 3000 са фотоволтаиците. Имаме 46% намаление на ползването на електроенергия от ТЕЦ-овете общо, докато при ФЕЦ имаме нарастване с 65% за 2023 г. спрямо 2022 г.

Проблемът при фотоволтаиците е тяхната периодичност - периодът, в който произвеждат енергията", обобщават експерти пред Парите ни.бг. Произведената енергия е достъпна през деня, когато България изнася ток. През нощта обаче се налага внос, защото балансиращите системата централи, каквито са ПАВЕЦ "Чаира" или "Белмекен", не работят.
 

Кога да сложим фотоволтаик?

 Европейската директива за енергийните характеристики на сградите предвижда климатично неутрален сграден фонд до 2050 г. Фотоволтаичните мощности за локално потребление на енергия са подходящи за тази цел, но не и преносът на създадения ток.

Експертите съветват: "На покрива на 8-етажен блок, ако бъде направена фотоволтаична централа, тя би решавала проблемите, защото локално ще има потребители, които ще използват електроенергията, но ако направим в село в отдалечен район една такава ФЕЦ, вече ще има проблеми в преноса - ще има загуби. Самите електропроводи не са предвидени за безразборно увеличаване на ФЕЦ".

     Възможно решение за енергийната система е в изграждането на малки модулни реактори. Те са с максимална мощност от 300 мегавата. За сравнение пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е 1000 мегавата. Тези реактори могат да са фабрично сглобени и да се транспортират до мястото за инсталиране. Подходящи са както за индустрията, така и за отдалечени райони с ограничен капацитет до мрежата.


Облекчения за потребителите

     Нова наредба за присъединяване на обекти към електрическите мрежи предвижда да се намали административната тежест при изграждане и присъединяване на инсталации за производство на ток от ВЕИ.

В нея е уреден по нов начин редът за присъединяване към електрическите мрежи на производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници.

Създадена е възможност за издаване на разрешение за реализиране на инвестиция за производство на електрическа енергия от ВЕИ, също така и подаване на документи за присъединяване към съответната мрежа.

Предвидено е и облекчаване на процедурите по присъединяване на обекти на производители на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 MW, като са намалени сроковете за извършване на проучване и издаване на становище за условията и начина за присъединяване.

Според наредбата срокът става 20 дни от подаване на искането за съоръжения/ инсталации с мощност до 30 kW и 40 дни с мощност от 30 kW до 1 MW. Законът за енергията от възобновяеми източници предвижда възможността за присъединяване по облекчен ред на инсталации за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници или инсталации на потребители на собствена електрическа енергия и демонстрационните проекти с инсталирана електрическа мощност до 10,8 kW включително.

В наредбата е предвидена облекчена процедура и намалени срокове при извършване на модернизация на обект за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, при която се предвижда общата инсталирана мощност да се увеличи с не повече от 50 на сто спрямо съществуващата инсталирана мощност на обекта.

В наредбата е записано още, че фирма или гражданин, поискали присъединяване на обект, може да обжалват пред Комисията за енергийно и водно регулиране, действия или бездействия на оператор на електрическа мрежа. 

Финансово „рамо“ за потребителите

      Както вече ви съобщихме преди известно време, Министерството на енергетиката започна набирането на проекти за кандидатстване по процедурата за изграждане на фотоволтаични системи от страна на българските домакинства. Изпълнението на процедурата „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници“ в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост има за цел да увеличи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата.

По нея се предоставя безвъзмездно финансиране за доставка и монтаж на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване, както и на фотоволтаични системи с мощност до 10 kWp, които могат да включват и системи за съхранение на произведената електрическа енергия.
За да получи финансиране даден проект, той трябва да се отнася за жилище, където е постоянният адрес на кандидата. В него е необходимо да се използва неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.).

Общият размер на инвестицията е 240 млн. лв. – 140 млн. лв. за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 100 млн. лв. национално и частно съфинансиране. На първия етап от реализацията се разпределят 80 млн. лв.

Доставката и монтажът на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване могат да бъдат финансирани по тази процедура изцяло, но с не повече от 1960.83 лв.

Фотоволтаичните системи с мощност до 10 kWp се финансират до 70%, но не повече от 15 хил. лв.

      По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване на предложенията чрез информационната система на Механизма за възстановяване и устойчивост ИСУН 2020, чрез модула Е-кандидатстване на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg/.

източник: Активни потребители

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg