EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Започва разширение на газохранилището в Чирен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започва разширение на газохранилището в Чирен

mail07:15 | 14.10.2015прегледи 1206 коментарикоментари 0


Започва разширяване на газохранилището в Чирен, съобщи премиерът Борисов, като допълни, че работата по проекта започва през следващата седмица. Според него от десетилетия се говори за разширение, но не се е правило нищо конкретно.  „Не се правеше, защото ако имаме голямо газохранилище, ще купуваме евтин газ през лятото и през зимата ще ни е по-евтино.”, коментира още той.

Борисов откри за експлоатация реконструираната компресорна станция „Ихтиман“ и изградения нов газотурбинен агрегат. "Така, както и пред ЕК сме заявили, България работи активно, за да бъде 100% държавно всичко, което касае газопренасянето”, посочи министър-председателят. - „Всичко това го правим, за да бъдем конкурентоспособни и когато сядам на масата за преговори зад мен да стои най-добрата в региона газопреносна система, за която са вложени милиарди и да можем да отстояваме позицията си България да бъде газарозпределетилен център. Затова и интерконекторите с Гърция, Сърбия, Румъния са изключително важни и с днешния капацитет, който постигаме – тези 10 МВт на новия компресор и със старите около 20МВт, ние можем да прекарваме милиарди кубически метра газ. И това, когато се решават къде да минават газовите трасета за света е изключително важно и изключителен важен коз за нас в преговорите. Той се надява с новите модернизирани станции  20-30 млрд. куб. м газ през следващите години да минават през България.

Инвестициите в газопреносната мрежа на страната са инвестиции не само в енергийната сигурност на България, но и за целия регион на Югоизточна Европа, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова на откриването в Ихтиман. Тя допълни, ме българската енергетика и по-специално "Булгартрансгаз" много активно се занимават с рехабилитация и модернизация на своята газопреносна мрежа. „До края на 2016 година предстои да приключи модернизацията и рехабилитацията на компресорните станции Странджа, Петрич и Лозенец”, обяви министър Петкова. Тя заяви, че България разчита много на помощта на ЕК и още веднъж припомни, че на състоялата се преди няколко месеца в Дубровник среща на министрите на енергетиката са били определени 7 приоритетни проекта за енергийния сектор. „Три от тези проекти са български. Това са интерконекторите на България с Гърция и Сърбия и проектът за рехабилитация и модернизация на газопреносната мрежа”.

В момента в газохранилището в Чирен има около 430 млн. куб. метра газ. Това каза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов пред журналисти след официалната церемония в „Ихтиман“. „Най-важното е да нагнетяваме в момента , когато газът е най-евтин, за да може след това съответно, когато ни се наложи да вадим от Чирен евтин газ”, заяви той. Гегов обясни, че започват два нови експлоатационни сондажа, които ще дадат възможност за нагнетяване и добив от дневна база от 4,2 млн. куб. м да достигне над 5 млн. куб.м . „Целта е фактически в момент на кризи да можем да теглим повече в денонощие и съответно да можем да нагнетяваме повече тогава, когато газът е най-евтин, защото за България е особено важно освен да има газ в Чирен, той да е на поносима цена, да е възможно най-ниска. И в момента нагнетяваме, тъй като цената е с 30% по-ниска от началото на годината и много усилено вкарваме газ в Чирен”, обясни Гегов. Той изрази надежда още от догодина да е възможно по-голямо нагнетяване в газохранилището.” Другата седмица ще направим откриване на работната площадка по първия експлоатационен сондаж”, допълни Гегов. Той уточни, че през компресорната станция „Ихтиман” преминава газът, който се транзитира в поска Гърция и Македония. „Усилваме си транзитната система в тези две направления”, поясни Гегов.

на снимката: Модернизираната станция в Ихтиман
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg