EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

Заплахите за бизнеса през 2019 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплахите за бизнеса през 2019 г.

mail11:40 | 21.01.2019прегледи 491 коментарикоментари 0


През тази година сценариите за прекъсване на бизнес дейността(business interruption, BI) стават все по-разнообразни и сложни, а загубите от подобни събития се увеличават. Също така кибер инцидентите се считат за най-възможната причина за BI, следвани от пожар и природни бедствия. Това са констатации в осмото издание на Алианц Риск Барометър, коeто измерва най-големите заплахи за компаниите света. В тазгодишното проучване се включи рекордният брой от 2415 експерти от 86 държави. Според проучването се увеличават и заплахите от кибер атаки на хакер групи, асоциирани с конкретни държави. Расте и вероятността от увеличаване на съдебните спорове при случаи на нарушение сигурността на данни и информация. Климатичните промени и недостигът на квалифицирана работна ръка са рисковете, които са се покачили най-много в класацията спрямо резултатите от миналогодишното проучване.

В контекста на изминалите скандали за изтичане на данни, нарушения на правилата за сигурност в интернет и въвеждането на нови мерки за защита на личните данни в ЕС, кибер рискът е посочен за основното притеснение на бизнеса през 2019-а, а и в бъдеще. Кибер инцидентите и непредвиденото прекъсване на бизнес дейността са посочени за най-сериозните бизнес рискове на глобално ниво (37% от отговорилите). Изменението на климата (на 8-о място, 13% от отговорилите) и недостигът на квалифицирана работна ръка (на 10-о място, 9% от отговорилите) са рисковете, които са се покачили най-много в световен мащаб спрямо предходната класация. В същото време с всяка година компаниите стават все по-обезпокоени по отношение на промените в законите и регулациите (на 4-то място, 27% от отговорилите), които биха могли да доведат до резултати като Brexit, търговски войни и нови митнически тарифи.

Класация на Топ 10 бизнес рискове:

1.    Прекъсване на бизнес дейността (Business Interruption – BI) – 37%
2.    Кибер риск – 37%
3.    Природни бедствия и катастрофи – 28%
4.    Законови и регулаторни промени – 27%
5.    Развитие на пазарите – нестабилност, дивергенция и непредвидени промени – 23%
6.    Пожар и инциденти, свързани с експлозии – 19%
7.    Нови технологии – 19%
8.    Климатични промени – 13%
9.    Репутационни загуби – 13%
10.  Липса на квалифицирана работна ръка – 9%

Заплахите за непредвидено прекъсване на бизнес дейността (BI) продължават да растат

За седма поредна година прекъсването на бизнес дейността (BI) е считано за най-сериозната заплаха за компаниите в световен мащаб в страни като САЩ, Канада, Германия, Испания, Италия и Китай. Потенциалните BI сценарии стават все по-разнообразни и сложни в глобалната свързана икономика и включват повреда на основни ИТ системи, изтегляне на продукти или проблеми с качеството, тероризъм или политически бунтове, замърсяване на околната среда. Кибер и BI рисковете са взаимно свързани, тъй като често атаките с цел откуп или дори случайните ИТ прекъсвания, често водят до прекъсване и на бизнес операциите и услугите, което може да коства стотици милиони долари на фирмите. Кибер инцидентите се нареждат като най-опасните причини на прекъсване на бизнес дейността, според компаниите (50% от отговорилите), следвани от пожар (40%) и природни бедствия (38%). В същото време се смята, че най-големите финансови загуби за бизнеса са вследствие на BI и кибер инциденти (69% от отговорилите).

Кибер рисковете – нарастваща осведоменост и нарастващи загуби

Киберпрестъпността струва около 600 млрд. долара  годишно – в сравнение с 445 млрд. долара през 2014 г. Това е три пъти повече от средната икономическа загуба от природни бедствия за период от 10 години – 208 млрд. долара. Докато престъпниците използват все по-иновативни методи за кражба на данни, извършване на измами или изнудване за пари, нараства заплахата от хакер групи, асоциирани с конкретни държави, които таргетират доставчиците на ключова инфраструктура, крадат данни и търгуват с корпоративни тайни. Все по-вероятно е кибер инциденти да предизвикат съдебни спорове. Нарушенията в защита на данните или прекъсванията в работата на  информационните системи могат да генерират големи задължения за трети страни, тъй като засегнатите клиенти или акционери се стремят да компенсират загубите на компаниите си.

Възходящи и низходящи рискове

Природните бедствия (28% от отговорилите) отново заемат трето място в класацията на топ 10 глобални бизнес рискове през тази година. 2018 година е смятана за по-благоприятната от 2017-а, въпреки че икономическите загуби отново се равняват на около 150 млрд. долара. Нестихващата несигурност около Brexit, световните търговски войни и митническите такси увеличават корпоративните опасения относно промените в законодателството и регулациите (номер 4, 27% от отговорилите).

Климатични промени
Изменението в климата (номер 8, 13% от отговорилите) и недостигът на квалифицирана работна ръка (номер 10, 9% от отговорилите) са рисковете, които са се покачили най-драстично, сочи тазгодишното проучване. Климатичните промени са не просто вестител за повишение на загубите заради екстремни метеорологични условия и природни катастрофи. Те могат да доведат и до сериозни последици за законовите регулации и задължения, имайки предвид строгите цели за намаляване на емисиите и новите изисквания за докладване и публичност на информацията в много сектори.

Недостигът на квалифицирана работна ръка за първи път е сред 10-те най-големи бизнес рискове в световен мащаб, както и в частност за много страни от Централна и Източна Европа, Великобритания, САЩ, Канада и Австралия. Това се дължи на фактори като променящата се демография, несигурността, породена от Brexit, и ограничения поток на кадри в областта на цифровата икономика.

 


Тагове: бизнес, заплахи
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 3011