EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Законът за ВЕИ – провалените надежди

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законът за ВЕИ – провалените надежди

mail14:50 | 04.05.2011прегледи 2168 коментарикоментари 1


Проект, реализация, печалба – това е нормалният икономически цикъл, когато се започва бизнес. В сектора на възобновяема енергия вече не е така заради новия закон. Това стана ясно на пресконференция на Българската ветероенергийна асоциация, съобщи darikfinance.bg. Въпреки че възобновяемата енергия ще става все по-евтина, а Европейският съюз непрекъснато прави стъпки за стимулирането й, в България се върви в обратната посока, смята асоциацията. Според адвокат Юлиан Спасов.
Новият закон за ВЕИ е „мечтата на адвоката”,
защото има толкова много неточности, че може непрекъснато да бъде атакуван в съда. „Представете си, че искате да си построите къща и строителят ви каже една сума – ако тя се окаже достатъчна, ще имате къща, ако не е – ще трябва да додадете; ако останат пари обаче, той няма да ви ги върне. Това е новият закон за ВЕИ”, заяви Спасов.
По този начин той изобрази изискването за внасяне на 50 000 лева за мегават още при началната инвестиция в производство на възобновяема енергия.
Друг проблем за инвеститорите в зелена енергия е, че цената на електричеството, което ще се продава от новата мощност, ще бъде определена – по-късно – от ДЕКВР. Това е все едно да вземете кредит за 12 години и банката да каже: ще обявя лихвата по кредита след три години, смятат от асоциацията.
Според тях, цената на електроенергията трябва да бъде известна още при предварителния договор, защото по този начин инвеститорът ще има сигурност и ще може да изготви добър и работещ бизнес план. Освен това мястото в енергийната система трябва да е гарантирано за 15 години, а не за 12.
От асоциацията алармираха, че има направени огромни инвестиции, които са в заварено положение, но

новият закон променя изцяло правната рамка за тях.
Това означава, че пред тях стои прост избор – или да се откажат от вече направените инвестиции и да се пренасочат в друг сектор, евентуално да се изтеглят от България, или да работят на загуба. И в двата случая това ще коства много работни места.
От асоциацията алармираха още, че след като инвеститорите буквално бъдат „изгонени” от България с новия закон, това ще застраши изпълнението на 16 % енергия от възобновяеми източници до 2020 г. Това ще доведе до санкции на държавата ни, а за да ги избегнем ще трябва да внасяме такава енергия.
Всеки един процент, който сме под целта от 16 % до 2020 г., ще струва на България около 200 млн. лева годишно.
Това означава допълнителен разход за енергия от 13 лева месечно на домакинство.
А зелената енергия ще поевтинява непрекъснато. За сравнение, вятърната енергия добавя едва 0.28 лева към средната месечна сметка от 45.67 лева на домакинство. Дори ако 2 500 мегавата вятърни паркове започнат работа утре, те биха добавили 0.92 лева месечно към сметката за ток на едно домакинство.

 


Тагове: ВЕИ, закон
Още по темата:
 
Коментари
 
Никола Стефанов - 05-05-2011 г. 17:27:13

Вече 3-та година ходя по мъките, за да пусна в експлоатация ветрогенератор 1.5 квт. монтиран в двора на вилата ми. То не бяха проекти, съгласувания, експертизи и разбира се за всичко това - пари. Толкова, че и след сто години няма да се върнат. Забележете за мощност по-малка от мощността на една прахосмукачка. Или тези които пишат законите не са наясно с материята или я провокират целенасочено. На последния изискуем документ - разрешение за ползване от общината си казах - стоп, до тука, ЗАЩОТО И ЗА НЕГО ТРЯБВАТ ОЩЕ ПАРИ. Писах до къде ли не: Парламент, Мин.на икономиката, енергетиката..,Мин. на околната среда...,Мин. на регионалното..., Министерски съвет. Познайте - отговор от НИКОГО. Позволих си да напомня за Директива 2009/28/ на ЕП и на съвета - НИЩО. инж. Стефанов

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886