EUR 1.9558
USD 1.8180
CHF 2.0126
GBP 2.3097
CNY 2.4996
you tube
mobile version

ЕС: 66% искат решения за кризата с мигрантите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: 66% искат решения за кризата с мигрантите

mail13:10 | 30.10.2015прегледи 38729 коментарикоментари 0


Борбата с безработицата и преодоляването на кризата с мигрантите са основните предизвикателства пред ЕС в очите на европейците, показва ново изследване на Евробарометър, проведено по поръчка на Европейския парламент. Близо две трети от запитаните са на мнение, че решенията относно мигрантите трябва да се вземат на ниво ЕС, а не на национално ниво, а около 80% заявяват, че търсещите убежище трябва да бъдат „по-добре разпределяни сред страните в ЕС“. Отговорите обаче варират значително по страни.

Според резултатите от изследването, проведено през септември 2015 г., 47% смятат, че имиграцията е най-голямото предизвикателство пред ЕС, което показва значителен ръст спрямо 2013 г., когато 14% от запитаните са били на това мнение. В България 49% от анкетираните споделят подобно виждане към момента.

На въпроса за това дали повече решения относно мигрантите трябва да се вземат на европейско ниво, 65% в България отговарят утвърдително, което е близо до средното ниво за ЕС (66%). В някои страни този процент е значително по-висок (около 80% в Кипър, Германия, Люксембург, Испания, Холандия), а в други е близо до 40% (Естония, Полша, Словакия).

Около 60% от запитаните българи смятат, че търсещите убежище трябва да бъдат по-добре разпределяни сред страните в ЕС. Средното ниво за ЕС като цяло е 78%, като най-ниските показатели са в страните от Източна Европа, особено в Чехия и Словакия (съответно 33% и 31%).

Европейците изглеждат разделени относно евентуалния икономически принос на легалните имигранти: около половината от анкетираните заявяват, че техните страни „имат нужда от легални имигранти в определени сектори на икономиката“. Повечето страни от Източна Европа обаче не са убедени: само 24% от българите и от унгарците и 19% от словаците са на това мнение.

Източник: Европейски парламент


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg