EUR 1.9558
USD 1.6551
CHF 1.8103
GBP 2.1642
CNY 2.3783
you tube
mobile version

ЕС: 16 млн. са заетите в доставки на храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: 16 млн. са заетите в доставки на храни

mail06:35 | 28.05.2020прегледи 285 коментарикоментари 0


През 2019 г. 15,9 милиона души на възраст над 15 години бяха заети в сектора на доставките на храни в Европейския съюз (ЕС), което представлява 8% от общата заетост. Тяхната роля е от решаващо значение за осигуряване на основните нужди на домакинствата, като поддържат рафтовете на супермаркетите, както и нашите чинии, пълни по време на този период на криза в короната.
Това показват данните на Евростат.
Почти половината от хората, заети в сектора на предлагането на храни, са работили в растениевъдството и животновъдството, лова и свързаните с тях услуги (46%). Междувременно работните места в производството на хранителни продукти представляват 26% от заетостта в този сектор, последвани от работни места в: продажба на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия в специализирани магазини (15%), търговия на едро с храни, напитки и тютюн (8% ), производство на напитки (3%), търговия на едро със селскостопански суровини и живи животни (2%) и риболов и аквакултура (1%). За целите на тази новина, хората, заети в барове и ресторанти, не са включени в сектора на предлагането на храни.

По-голямата част от работещите в сферата на предлагането на храни са мъже (59%), въпреки че разпределението на пола варира в зависимост от дейностите: риболовът и аквакултурите са регистрирали 88% от мъжете, докато продажбата на храни, напитки и тютюн на дребно е регистрирала 63% от жените. По отношение на разпределението по възрастови групи над една трета (38%) от хората, заети в сектора на предлагането на храни в ЕС, са били на възраст от 35 до 49 години, докато хората на 50 и повече години са 34%, а тези на възраст 15-34 години за 28%.

 


 
Сред държавите-членки на ЕС Румъния регистрира най-висок дял на работниците по доставки на храни (23%), следвана от Гърция (18%) и Полша (14%). За разлика от тях, най-ниските дялове са регистрирани в Люксембург и Швеция (и двете по 3%), следвани от Дания (4%).

Германия е единствената държава-членка на ЕС, където жените са преобладаващи в предлагането на храни (52% от жените и 48% от мъжете), докато Ирландия е регистрирала най-висок дял на мъжете (78%), следвана от Малта (72%) и Люксембург (69%) %). Освен това само в пет държави-членки на ЕС (Кипър, Дания, Малта, Холандия и Швеция) работниците им на възраст 15-34 години доминират в сектора на доставките на храни. В действителност, в мнозинство (16 от 27) на държавите-членки на ЕС, най-големият дял на работниците по доставки на храна е бил във възрастовата група 35-49 г., като най-висок дял се отчита в България, Чехия, Испания и Унгария (всички 43% ), докато в шест държави-членки на ЕС (Германия, Финландия, Литва, Латвия, Португалия и Словения), хората на възраст над 50 години са най-големият дял на работниците, осигуряващи храна.

Работниците по доставките на храни в регионите на ЕС

С изключение на испанския регион Мурсия (24%), най-високият дял на работниците по доставки на храни като цяло е регистриран в региони на Гърция, Полша и Румъния:

десет гръцки региона: Западна Гърция (34%), Пелопонес (31%), Източна Македония, Тракия (28%), Континентална Гърция (27%), Тесалия (26%), Западна Македония (23%), Северно Егейско море (23%) %), Крит (23%), Централна Македония (22%) и Епир (21%);
     четири полски региона: Подалски (26%), Любелски (26%), Мазовицки регион (24%) и Светокръжски (22%); и
     четири румънски региона: Североизточен (44%), Югозападен Олтения (34%), Югоизточен (24%) и Южен Мунтения (23%).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg