EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

ЕС: Трудности пред Бюджет 2021-2027

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Трудности пред Бюджет 2021-2027

mail06:35 | 05.11.2019прегледи 391 коментарикоментари 0


Европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер призна, че лидерите няма да постигнат сделка за бюджета на ЕС 2021-2027 през тази година, пише европейската редакция на Politico.
„Мисля, че ще има напредък до декември, но не и споразумение“, заяви комисарят пред журналистите.
„Ако председателят (Доналд) Туск не е в състояние да стигне до заключение, тогава ще бъде невъзможно новият председател да направи това през първите няколко седмици, когато е на поста си“, добави Йотингер. Белгиецът Шарл Мишел поема поста председател на Европейския съвет на 1 декември.
На войнствена пресконференция обаче Йотингер оспори, че разходите за бюджета на ЕС за страните ще се увеличат значително след 2020 г. Страните от Съюза продължават да са силно разделени по предложението за бюджет, а Германия в частност гласува като част от съответната група „пестеливи пет“ за ограничаване на разходите в Брюксел.
Йотингер каза, че предположенията, че Германия ще трябва да удвои вноските си в бюджета до 33 милиарда евро са "напълно грешни" и са "лъжи", които не са в съответствие с числата, обсъдени от Комисията с Берлин. През уикенда „Файненшъл таймс“ съобщи изчисленията на германското правителство, които „показват, че Германия ще бъде ударена с голямо увеличение на нетните си вноски в бюджета на ЕС, от 15 милиарда евро през 2020 година до 33 милиарда евро през 2027“.
Но не се уточнява как са изчислени тези цифри или дали е взета предвид инфлацията. Според Йотингер, вноските на Германия към Брюксел се очаква да бъдат 18,1 милиарда евро по цени от 2018 година за 2021 и 23,5 милиарда по цени от 2018 за 2027 година.
„Имате седем години инфлация, седем години увеличение на БВП“ да вземете предвид, обясни Йотингер.
Комисарят добави още, че нетните платци се възползват косвено от редица програми, като посочи финансирането за подпомагане на бежанците в Турция, средствата за гранична сигурност и космическата програма. Йотингер показа на репортерите диаграма, хронизираща намаляването на разходите за селско стопанство като дял от бюджета на ЕС през последното десетилетие и нарастването на нови приоритети, които включват финансиране за научни изследвания или инвестиции.

агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg